XXI. századi kihívások

2010. november 18-án pályázatot hirdetett a Műcsarnok igazgatói posztjára az intézmény felett munkáltatói jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kiírásra öt jelölt adott be pályamunkát. Ezzel egyidőben az AICA Magyar Tagozata levélben ajánlotta fel esetleges közreműködését a pályázat szakmai szempontoknak megfelelő lebonyolításában.

Bár a második fordulóba a Műcsarnok jelenlegi és volt igazgatójának anyaga is továbbjutott, az MNV Zrt. végül eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. A pályázóknak küldött indoklás szerint “egyik résztvevő sem nyújtott be a szaktárca képviselője számára meggyőző koncepciót, figyelembe véve az intézmény előtt álló XXI. századi kihívásokat, a megújítással kapcsolatos feladatokat, valamint azt a követelményt, hogy a pályázók jövőre vonatkozó elképzelései legyenek szerves összhangban a kormányzati kultúrpolitikával.”

Mivel a pályázati anyagokat eddig nem lehetett megismerni, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata és az exindex közösen kezdeményezte, hogy a pályázók tegyék nyilvánossá pályázataikat, annak érdekében, hogy alkalom adódjon a koncepciók megismerésére, az egyes programok összehasonlítására. Emellett természetesen igyekszünk többet megtudni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntéséről is.

Az alábbi összeállításban közöljük a pályázaton induló szakemberek rendelkezésünkre bocsájtott pályázati anyagait és / vagy felkérésünkre küldött válaszlevelét:

Petrányi Zsolt pályázati anyaga és önéletrajza

Fabényi Júlia válaszlevele

Molnár Mária pályázati anyaga és önéletrajza

Tarnócai Éva válaszlevele, pályázati anyaga és önéletrajza

Francesca von Habsburg nyilatkozata


*

 

A Műcsarnok profiljára vonatkozó elképzelésekről további adalékok itt, itt meg itt.
A Műcsarnok új igazgatójának terveiről pedig itt lehet olvasni.