Maja Štefančíková: Close Encounters

Performatív esemény

2022. 07. 02. (szombat) 16.00-18.00
Budapest Galéria (Budapest III. Lajos utca 158.)

Maja Štefančíková Close Encounters című művének budapesti premierjével egy olyan törekvést szeretnénk útjára indítani, melynek értelmében több performatív projektet mutat be a Budapest Galéria. A májusban a tranzit.org által szervezett We Are All Emotional performansz fesztivál keretében debütált a művész 8 performerrel előadott műve, amely nagyban épít a résztvevők és a nézők közti szinte láthatatlan interakciókra és a figyelem, a koncentráció fogalmaira. A performansz a Budapest Galéria kertjében fog megvalósulni 4 és 6 óra között.

Maja Štefančíková performatív szituációja a figyelemgazdaság fogalmára (attention eceonomy) épül, és sajátos „piacot” hoz létre az előadók és a közönség indirekt tranzakcióinak köszönhetően. A nagyszámú inger csökkenti képességünket az odafigyelésre. Ugyanakkor az alkalmazott „menedzseri” szemléletnek köszönhetően, a közönség a performatív helyzetet mint egy ritka „árucikket” fogadja be, amit egy négyszemközti megbeszélés során kell beszereznie, ahol szemkontaktusra építve váratlan érzelmek kerülnek felszínre. Ebben az értelemben a mozgás és az éneklés mint kommunikációs csatorna jelenik meg a performerek, a közönség és a tér között. A táncosok közös és egyéni mozdulatai az énekkel kísérve új jelentésrétegeket hoznak létre. Az előadók az időben való mozgást jelképezik, egy adott helyzetben és adott fizikai állapotban. Ezzel egyidőben közös érzelmi kapcsolódási pontokat keresnek, amelyek bizonyos helyzetekben történő találkozások során jöhetnek létre. Mindkét oldal meg tudja figyelni saját percepcióit, a közös teret, annak energiáit és a megváltozott emberi viszonyokat. Az általuk teremtett performatív szituáció közös figyelmüket teszteli egy megváltozott valóságban.

Koncepció: Maja Štefančíková
Zene: Petra Noskaiová
Performerek: Petra Noskaiová, Adam Michálek, Silvia Sviteková, Andrea Tušimová, Anja Naňová, Jakub Cerulík, Jozef Vaľo, Nela Ruskova.
Támogató: Szlovák Intézet
Fotó: Tereza Havlínková

Maja Štefančíková kortárs képzőművész. 2016 és 2018 között a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem Kép/Hang/Szöveg és Kontextus Stúdiójának előadója volt. Korábban ugyanezen az egyetemen végzett üvegművészet, szobrászat és video szakon. 2012-től az Artalk.cz művészeti újság egyik szerkesztője. A Café Utópia nevű kurátori kollektíva performatív szituációkként értelmezi munkáit, melyben olyan társadalmi jelenségekkel foglalkozik, mint a munka vagy a (művészeti) intézményrendszer. Műveiben az esztétikai tapasztalat, a percepció és az emlékezet kapcsolatait kutatja és külön hangsúlyt helyez olyan láthatatlan, halk vagy más módon szubverzív folyamatokra, amelyek megváltoztathatják a közönség figyelmét és reakcióját. Pozsonyban él és dolgozik.

Az eseményen az aktuális kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.