Túl korán, túl későn

Ámmer Gergő kiállítása

2023.02.17. – 2023.03.10.
Tér-kép Galéria (Budapest I. Krisztina krt. 83-85)

Megnyitó: 2023. február 16. 18:00
Megnyitja Cséka György

Tárlatvezetés 2023. március 3. (péntek) 18:00

Az általános entrópiában a hidrogénatomok szénvegyületekké alakulnak, amit saját kauzális fejlődésüknek gondolnak. A tömeg egyre sűrűbb lesz, a nyomás alatt a kalcitból márvány képződik, ami felelősségre és lelkiismeretre bomlik a nehézfém szerszámok között.

Az ember talán az egyetlen élőlény a világon, de a földön minden bizonnyal, amely saját létéről gondolkodik. Elhelyezi magát időben: feltárja a múltat és elképzeli a jövőt. Emlékeket hagy a későbbi generációk számára akarva és akaratlanul.

Egyúttal megérteni próbálja a létezés fizikai és metafizikai rétegeit is. Ki tudja számolni egy kisbolygó becsapódásának esélyeit, az újabb jégkorszakok váltakozásának ciklusait, sőt számol saját tetteinek következményével. A tudatos lény speciális helyzete, hogy nem egyszerűen elszenvedi a szándéktalan fizikai törvényeket, de lehetősége van beavatkozni, akár a saját evolúciójába is, mindennek ellenére elkerülni a katasztrófát, úgy tűnik, képtelen.

Ebben a köztes állapotban találjuk a Túl korán, túl későn szereplőit is. Miközben a mitológiai alakokra emlékeztető testekről valamifajta leletszerűségre asszociálhatunk, mintha lenne valami bizonytalan abban, hogy talán nem egy múltbeli eseményről van szó. Nem tudhatjuk biztosan, hogy valaminek az eredményét vagy a kiindulópontját látjuk-e. Ugyanazon testek elviselői, hordozói és elkövetői is a cselekményeknek. A bűn fogalma megjelenésétől fogva állandónak tűnik, megítélése azonban történelmi távlatokban relativizálódhat a dominancia mérleghintáján.

Kurátor: Fodor Balázs