And the Beast returns

A Fuzzy Earth kollekítva kiállítása

2022.05.27 – 06. 14.
Pince (Budapest XII. Hajnóczy József u. 5.)

Megnyitó: 2022. május 26 (csütörtök) 18.00

Tárlatvezetés: 2022. május 31 (kedd) 19.00: Kazsimér Soma költő, performer, a hazai kriptofauna kutatója

A Fuzzy Earth (GedeonTekla és Sebastian Gschanes) a farkast keresi a történetben, azaz a ‘lupus in fabula’ jelensége után kutat. A ‘történetbeli farkas’ nem az anyatermészet szülötte, hanem az emberi tévedések, öntudatlan cselekedetek, víziók és félelmek megtestesítője; a túlélésről képzett tudásunk nem emberi hordózója.

Ő a vad, akit az ember teremtett, de a környezet ellenségévé lesz, a vad, aki az ember számára jelenti az ismeretlent. Léte megkérdőjelezi az emberi kultúra által elfogadott értékrendszert. Másrészt ő az, aki majd az ökoszisztéma részeként fenntartja az egyensúlyt.

Akár a farkas a történetből, ő is sokolvasatú, és akár emberbőrbe is bújhat. A Fuzzy Earth az ősi vad érkezését várja, melyek nyomai, a kulturális fantáziákon túl, megjelennek a midennapi valóságunkban is.

A kiállítás arra invitálja a látogatókat, hogy bepillantást nyerjenek a Fuzzy Earth egyre növekvő bestiáriumába. A gyűjtemény gondosan szelektált élő, mitikus, vagy mesterségesen teremtett lények ökológiai és antropológiai szerepét tárja fel. A bestiák egy része idegen vagy rejtőzködő, míg mások megtalálták a módját, hogy beilleszkedjenek a helyi kultúrába.

A művészpáros kutatásalapú praxisukban 2019 óta gyűjti és archiválja az újonnan megjelenő környezettani narratívákat a klímaválság szélén, mindezt animációval, filmkészítéssel és installatív munkáikon keresztül teszik láthatóvá. A bestiák karakterét archetipikus építészeti elemekkel együtt építik fel, melyek narratív eszközként jelennek meg a kiállítás terében, mint műtárgyak, ereklyék vagy éppen korunk klíma katasztrófájának szuvenírjei.

Az And the Best returns virtuális és térbeli elemekből álló installáció speciálisan a Pince terébe tervezett. Gyűjtemény a Fuzzy Earth kutatásával párhuzamosan bővül.

Kurátor: Zsoldos Anna