aqb Open House

Május közepén Open House hétvégi fesztivált rendez az art quarter budapest: a műtermek, alkotóműhelyek megnyílnak a látogatók előtt, az épület pedig a pincerendszertől a tetőteraszig kínál programokat: két nemzetközi csoportos kiállítással, művészetpedagógiai és kreatív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, valamint zenei és tánceseményekkel, gasztronómiai csemegékkel vár mindenkit a budafoki művészeti központ.

PROGRAM:
 
2022. MÁJUS 13. / PÉNTEK

1 9 : 0 0 – 2 1 : 0 0

Fekete és vörös  című kiállítás megnyitója
Helyszín: aqb Mines

A Fekete és vörös című kiállítás azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a jelenünkben a nemzeteken átívelő civil összefogás, szolidaritás vagy az önkéntes elkötelezettség. Valamint, hogy a történelem problémáira (szélsőséges szemléletek megerősödése, szociális és gazdasági válságok, stb) milyen a társadalom számára releváns válasszal szolgál a képzőművészet, ha egyáltalán feladatának tartja az erre való reakciót.

Kiállító művészek: Juan Aizpitarte (ES), Jean-Michel Alberola (FR), Collectif Troptôttroptard (FR), Benczúr Emese (HU), Bozzai Dániel (HU), Andreas M. Fohr (DE), Antonio Gallego (FR), Frédéric Héritier (FR), Kiko Herrero (ES), Antoine Hoffmann (FR), Gabrielle Manglou (FR), Miquel Mont (ES), Francoise Quardon (FR), Pavel Karous (CZ), Kaszás Tamás (HU), Deana Kolencíková (SK), Sasha Kurmaz (UA), Arnaud Labelle-Rojoux (FR), Ko Siu Lan (HK), Lise Lerichomme (FR), Jean-Claude Luttmann (FR), Bernard Marcadé (FR), Roberto Martinez (FR), Louise Moulin (FR), Cynthia Montier (FR) & Abdul-Hadi Yasuev (RU–CE), Papp Sándor Dávid (HU), Patrick Pinon (FR),Punx23 (CZ), Rumi Zsófia (HU), Sugár János (HU), Mathieu Tremblin (FR), Vladimír Turner (CZ), Zakariás István (HU)

Kiállítás szervezői, kurátorok: Antonio Gallego (FR), Roberto Martinez (FR), Bernard Marcadé (FR), Mathieu Tremblin (FR) & Le Conseil Artistique du Syndicat Potentiel, Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) (HU)

2022. MÁJUS 14. / SZOMBAT
 
1 0 : 0 0 – 1 8 : 0 0

TAPE THAT performansz
Helyszín: A épület földszinti folyosó

A berlini kollektíva a ragasztószalagot használja művészi médiumként, mégpedig igen látványosan, és ezt a használatot vasárnap meg is tanítják egy workshop keretében, előtte azonban egy performatív alkotás készül az aqb főbejáratának előterében.
 
1 4 : 0 0 – 1 8 : 0 0

SOMLÓ Dávid: Mandala

Időpontok: 14:00, 16:00, 18:00
Helyszín: aqb Nest

A Mandala egy részvételi hangperformansz a közönség számára, hordozható hangeszközökkel és az előadás padlóján elhatárolt formák kombinációival.
A performanszon való részvétel regisztrációhoz kötött. Max. létszám 15 fő.

Regisztráció:
14:00 https://forms.gle/7LPBHbhDYDVu89DY9
16:00 https://forms.gle/ugvNushuMjAsUnox6
18:00 https://forms.gle/rAwTAjqtbTzF84oq8
 
1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Biztos, hogy kiszállsz?
Válogatás a drezdai Ostrale Biennálé anyagából

Helyszínek: aqb Project Space, aqb AiR Room, művész-konténerek

A kiállítás az aqb eddigi történetének egyik legnagyobb nemzetközi projektje: a tárlat jónéhány Magyarországon először bemutatkozó alkotó műveit is felsorakoztatva lokális és regionális, személyes és általános tanmeséket mesél el hangos vagy csendes konfliktusokról, állatokról és emberekről, hatalomról és értékekről – gyakran ironikus tanulságokkal. Sokszólamúan és hangsúlyosan mutatja meg a művészi tevékenység poétikusságát és hétköznapiságát, a munka heroizálását, másrészt éppen e heroikusság szatirikus kigúnyolását, legyen az akár a félmúlt, akár a mai menedzser-kapitalizmus jellemzője.

Kiállító művészek: Seçkin AYDIN, Viktor BRIM, BRÜCKNER János, Gaby BURCKHARDT, Daniel BURKHARDT, Nadja BUTTENDORF, Mauro CUPPONE, Abdoul-Ganiou DERMANI, Tibor DIETERS, Alexei DMITRIEV, FABRICIUS Anna, FERENCZY Zsolt, Michael HEINDL, Yuki JUNGESBLUT, Nikita KADAN, Neža KNEZ, KOLXOZ, Glorija LIZDE, Larion LOZOVOY, Dean MAASSEN, studio ASYNCHROME, Petra MRŠA, Sali MULLER, NEMES Csaba, Andrea PALÁSTI, Predrag PAVIĆ, Ghenadie POPESCU, Marko RODICS, Farid RASULOV, Sandra ROSENSTIEL, Goran ŠKOFIĆ, Lana STOJIĆEVIĆ, Kamen STOYANOV, SZABÓ Attila, SZOLGA Hajnal, SZOLNOKI József, Stipan TADIĆ, Philipp VALENTA, Arturas VALIAUGA, Vangjush VELLAHU, Xueying WANG, Yinglin ZHOU

Kurátor: KUKLA Krisztián

1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Sonotomia: A jövő városának előhangja

Helyszín: Spatial Sound Insitute stúdió

Képzeld el a város hangzásvilágát ezer év múlva. Milyen hangok maradtak és milyenek tűntek el? Hogyan teszi lehetővé a jelenben való hallásunk, hogy a jövőt fejlesszük?

A Sonotomia – Az egyedülálló helyek hanganatómiája a hangot mint a kulturális és természeti örökség egyedi műtárgyát vizsgálja. Négy különböző kulturális partner együttműködése: Pedra Angular (Portugália), Fundación Santa María de Albarracín (Spanyolország), 4DSOUND (Hollandia) és Spatial Sound Institute (Magyarország).

Résztvevők:
Úrsula BRAVO, Andre FONSECA, Kim LYONS, Jamie MAN, Duarte José de Lemos MARQUES

1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Fekete és vörös
nemzetközi kiállítás

Helyszín: aqb Mines
 
1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Egész napos chill zóna
Helyszín: aqb Tetőterasz

1 5 : 0 0 – 1 8 : 0 0

Műterem- és stúdiólátogatások
Helyszínek: A épület, C épület, D épület, F épület

Résztvevő alkotók: Christa BARTESCH, BENKŐ Lilla, GOSZTOLA Kitti, HARSÁNY Patrícia, HORVÁTH Orsi, JANKY Máté Előd: β, KOVÁCS Máté, KÚTVÖLGYI-SZABÓ Áron, LIKSAY Gyopár, MOLNÁR Zsolt, NAGY Eszter, NEOGRÁDY-KISS Barnabás, OKKUL – FÁBIÁN Zsanett és KÉSMÁRKY Zsófi, PIRÓTH Tímea, Sepia Sound Studio, SIBITKA Anna, SZABÓ Bea: IXIR, SZABÓ Kristóf – KristofLab, SZABÓ Nelli, SZABÓ Nóra, SZÉLL Ádám, TÓTH Márton Emil, ZATYKÓ Kriszta

1 5 : 0 0 – 1 9 : 0 0

NAGY András & HALÁSZ Péter: Immerzum: Generative Gallery
Szinesztetikus generatív audio-vizuális installáció

Helyszín: A épület, 2. em – Sepia Sound Studio

https://www.facebook.com/sepiasoundstudio
https://www.facebook.com/siblicity
https://andrasnagy.xyz/

1 7 : 0 0 – 2 3 : 0 0

Zenei program és Grünn szezonnyitó
Helyszín: Grünn

Előadók:
Eril Fjord
MΣO CULPA
Vedat Akdağ

1 8 : 0 0 – 1 9 : 0 0

Kukla Krisztián kurátori tárlatvezetése a Biztos, hogy kiszállsz? című kiállításon

Helyszín: aqb Project Space

2 0 : 0 0 – 2 0 : 3 0

Vass Imre: in_form táncperformansz

Helyszín: A épület, 4. em. (A26-os műterem)

A performansz regisztrációhoz kötött, maximum 20 fő.
Regisztráció: https://forms.gle/XmxR85rvorEy3YnW6

Az in_form egy mozgásalapú esemény, amely felerősített légzési hangokat használ. Az előadás a láthatóság határán marad, arra kér, hogy hallgasd. Mennyire lehet informatív egy egyszerű levegővétel?

Az előadás alakja a valamivé válás folyamatában van. Érzékeli és felveszi a belső és külső terekben tapasztalt állapotok és létformák különböző módozatait. A formálódás önmagától történik, de manipulálja is azt. A láthatóság határán mozogva, a megértés körvonalait vizsgálja, a meg nem nyilvánultban időzik. Még csak önmaga árnyéka.

Az in_form a Personal trainer című performansz sorozat első része. A sorozat célja a haladás fogalmának feltárása személyes szinten. A fejlettebbé válás kényszeres szükségességének feltérképezésére invitálja a nézőt. Milyen vágyak és motivációk munkálkodnak bennünk, hogy jobbak és fittebbek legyünk, növekedjünk, fejlődjünk?

2 0 : 0 0 – 2 1 : 0 0

Élő Koncert

SabwRuminative Flooding (Play Dead Inside)
Helyszín: A épület, 2. em – Sepia Sound Studio

Szűntelen tűnődés, hallhatatlan bezárkózás, éteri hangulat, felkavaró érzelmek: rumináció – vagy épp az ebből való kiemelkedés kifejezésre juttatása, leképezése, cinematikus, atmoszférikus zenei környezetben – olykor repetitív témákon keresztül, illetve ‘lekerekített’, nehezen beazonisítható hangok segítségével. Ez a ruminációs folyam.

2 1 : 0 0 – 0 0 : 0 0

Deep Listening – HALÁSZ Péter (Siblicity, TOTIM Records, Sepia Sound Studio)
Meditatív és hipnotikus hangkülönlegességek
https://soundcloud.com/totimrecords

Helyszín: A épület, 2. em – Sepia Sound Studio

2022. MÁJUS 15. / VASÁRNAP

1 1 : 0 0 – 1 2 : 3 0

Művészetpedagógiai program Kelecsényi Dórival és Bence Bettinával
Helyszín: aqb Project Space

A foglalkozás 14-18 éveseknek szól és előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: https://forms.gle/187wYFJRZgvVBc797
 
1 2 : 0 0 – 1 7 : 0 0

TAPE THAT workshop
Helyszín: A épület földszinti folyosó

A berlini kollektíva a ragasztószalagot használja művészi médiumként, mégpedig igen látványosan, és ezt a használatot vasárnap meg is tanítják egy workshop keretében.

A workshopon való részvétel regisztrációhoz kötött. Max. létszám 20 fő.
Regisztráció: https://form.jotform.com/221142359639357
 
1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Sonotomia: A jövő városának előhangja

Helyszín: Spatial Sound Insitute stúdió

Képzeld el a város hangzásvilágát ezer év múlva. Milyen hangok maradtak és milyenek tűntek el? Hogyan teszi lehetővé a jelenben való hallásunk, hogy a jövőt fejlesszük?

A Sonotomia – Az egyedülálló helyek hanganatómiája a hangot, mint a kulturális és természeti örökség egyedi műtárgyát vizsgálja. Négy különböző kulturális partner együttműködése: Pedra Angular (Portugália), Fundación Santa María de Albarracín (Spanyolország), 4DSOUND (Hollandia) és Spatial Sound Institute (Magyarország).

Résztvevők:
Úrsula BRAVO, Andre FONSECA, Kim LYONS, Jamie MAN, Duarte José de Lemos MARQUES
 
1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Fekete és vörös
nemzetközi kiállítás

Helyszín: aqb Mines

1 4 : 0 0 – 2 0 : 0 0

Egész napos chill zóna
Helyszín: aqb Tetőterasz

1 8 : 0 0 – 1 9 : 0 0

Kurátori tárlatvezetés a Biztos, hogy kiszállsz? című kiállításon
Helyszín: aqb Project Space
 
CATERING:
Napközben az aqb udvarán a Grünn csapata a megszokott mikrozöldek mellett, szezonnyitó italokkal és harapnivalókkal készül.
 
PARTNEREK: Budapest Brand Nonprofit Zrt., Goethe-Institut, Nemzeti Kulturális Alap, A Németországi Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Osztrák  Kulturális Fórum Budapest,

A Biztos, hogy kiszállsz? című kiállítás a Flowing Connections című, az Európai Unió Creative Europe programja által társfinanszírozott együttműködési projekt részét képezi.