„Igazán fontos, hogy itt vagyok”

Loránt Anikó és Kaszás Tamás kiállítása

A Magyar Hospice Alapítvány épülete a Vigyázat, törékeny. Handle With Care című kiállítás egyedülálló külső helyszíne, ahol Loránt Anikó és Kaszás Tamás munkái kaptak helyet.

Időpont: 2023. október 10., kedd, 17.00
Helyszín: Magyar Hospice Alapítvány, 1032 Budapest, Kenyeres utca 18-22. (bejárat a Kenyeres és Zápor utca sarkán)
A kiállítást megnyitja: Szabó T. Anna, költő

Az élet-és alkotótársak Ex-Artists’ Collective néven közösen hoztak létre műalkotásokat egészen Loránt Anikó 2020-as haláláig. A kiállítás előzménye Eperjesi Ágnes Összetett szélek című 2022-es tárlata, melynek során először voltak láthatóak kortárs művészeti munkák az óbudai Budapest Hospice Ház falai között. Ennek folytatásaként Kaszás Tamás munkái ezúttal az intézmény kertjébe kerültek maradandó és használható műalkotásokként, Loránt Anikó rajzai pedig az intézmény folyosóin találták meg helyüket.

Loránt Anikó kiállításra válogatott rajzain a figurális ábrázolások mellett szövegek is feltűnnek, amelyek a világot jobbá változtató varázsigeként hangzanak: „Vidámságot!”, „Igazán fontos, hogy itt vagyok!”. Ez utóbbi mondat szerepel Kaszás Tamás a Hospice Ház kertjébe készült Vandalizált Aldo Leopold-padján.

A pad Aldo Leopold amerikai ökológus, erdész, környezetvédő tervei alapján készült, elsődleges funkciója pedig, hogy szemlélődésre alkalmas helyként szolgáljon. A „hátradőlő” testtartást elősegítő ülőfelület megkönnyíti, hogy minden mást elengedve hosszasan szemlélhessük a körbe ölelő természetet. A pad közelébe a művész újrahasznosított faanyagokból készült madárodúkat és egy etetőt helyezett. Az uszadékfából, kidobott deszkákból, nyesedékekből készült kis „madárházak” fémet egyáltalán nem tartalmaznak, hogy amikor elöregednek, a környezet terhelése nélkül tudjanak lebomlani. A konstruktivizmus formavilágát idéző odúknál a szögletes formák mellett egy-egy korongforma is megjelenik, inspirációs forrásuk egyrészt az emberléptékű modernista építészet (Le Corbusier), másrészt Kassák Lajos Képarchitektúra sorozata. A röpnyílás mérete és a belső kialakítás a madártani egyesület által meghatározott előírásokat követi.

A megnyitó előtt, 16 órától a Hospice Világnaphoz kapcsolódóan ünnepélyes nárcisz virághagyma-ültetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Kurátorok:
Dabi-Farkas Rita, Popovics Viktória

A kiállítás 2024. január 14-ig tekinthető meg.