3 tenger

Egy estés kiállítás

2011. január 24. – január 24.
MegnyitóOpening: 2011. január 24. 19:00


Farkas Dénes és Neeme Külm nem először dolgoznak együtt. A vilniusi Kortárs Művészeti Központban (CAC) 2011. január végén megrendezésre kerülő If it’s part broke, half fix it című kiállításra is közös alkotással készülnek. A budapesti 3 tenger című kiállítás ötlete több szálon is kapcsolódik a litvániai Vytautas Didysis [Nagy Vitold] című – az előbb említett kiállításra készülő – munkához.

Kiindulópontként Vitold litván nagyfejedelemről szóló ismert legenda szolgált. Litvánia hajdani nagyságát példázó történetben Vitold a mai Litvániától igen távoli, de a korabeli nagyfejedelemség egyik határát jelentő Fekete-tenger vizében itatta meg lovait. Mivel ennek a történetnek írásos dokumentációja nincsen, és az a Litván Történelmi Intézet munkatársai szerint is csak a múlt század ’30-as éveiből származik, nem tudjuk pontosan – ha Vitold meg is itatta valaha lovait a tengerben -, ez mikor történhetett.

Erre az időre tehető a Magyarország hatalmasságát hirdető legenda keletkezése is az ország partjait mosó három tengerről. Míg a litván legendában csak a lovak sós vízzel való itatása képezte nevetség tárgyát a szkeptikusok körében, addig a magyar történelmi álombirodalom soha nem is létezett (még a Tirrén-tengeres változatában sem). Mégis mindkét legenda kitörölhetetlenül él saját népe emlékezetében. A művészek által tervezett közel 6500 km-es zarándokút célja a litvánoknak megmutatni a Fekete-tenger vizének és Nagy Vitold nagyfejedelemnek találkozását, a magyaroknak pedig a „három tenger”-t.

Legendák. Elképzeljük, hogyan voltunk mi nagyok hatszáz éve. Elhisszük magunknak, hogy akkor csak a tenger állíthatott meg bennünket. Ragaszkodunk ezekhez a történetekhez. Elképzeljük, milyen is lenne újra olyan nagynak lenni. Már észre sem vesszük, hogy megszűntek a határok, hogy élünk, hogy jogunk van élni. Új határokat szeretnénk, nagyobbakat a régieknél. Csak nehogy kiderüljön, hogy rossz úton indultunk el. Csak nehogy kiderüljön, hogy a tenger az csak sós víz, és a hátunk mögött mindenki rajtunk nevet. Vagy már nem nevet senki sem.