À la Recherche de Vera Molnar

Vera Molnar művei és kortárs reflexiók

2024. február 10. – április 14.
MegnyitóOpening: 2024. február 9. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Frieder Nake
KurátorokCurators: Richard Castelli, Máté Zsófia

A Ludwig Múzeum À la recherche de Vera Molnar című kiállítása a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A Magyarországon született, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végző művész 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon.

A kiállítás címe Vera Molnar À la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve a művész arra tett kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket. Marcel Proust regényfolyamának (À la recherche du temps perdu / Az elűnt idő nyomában) narrátorához hasonlóan Molnart sem a múlt puszta felidézése, hanem a jelen kontextusában való újraértelmezése érdekelte.

Ezt a szellemiséget követve a Ludwig Múzeumban rendezett, két részből álló kiállítás első fele áttekinti Vera Molnar pályájának meghatározó fejezeteit. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények a hatvanas évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkísérve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait.

Vera Molnar művei programozott algoritmusok alapján, geometriai alapformákból épülnek fel. Kezdetben egészen egyszerű algoritmusokkal kísérletezett. Sorozatművei az alapelemek apró változtatásaiból, a művész szavaival: „1% rendetlenség” hozzáadásából adódnak. Munkamódszerében nagy szerepe volt a felfedezésnek és a véletlennek. Molnar számára a komputer által generált véletlen a lehetőségek horizontját tárta fel, ám a döntés és a választás mindig a művész kezében maradt. Rend és rendetlenség határán egyensúlyozó kompozícióin a geometrikus formanyelv játékossággal, személyes, sajátos érzékenységgel párosul.

A kiállítótér másik felében a világon elsőként lesz látható egy különleges anyag, amely meghívott, nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt, kutatja annak különböző jelentésrétegeit, valamint a jelenkori művészetre gyakorolt hatásait és utóéletét.

Kiállító művészek: Refik ANADOL, Arno BECK, Snow Yunxue FU, Mario KLINGEMANN, Patrick LICHTY, Frieder NAKE, Casey REAS, Antoine SCHMITT, Erwin STELLER, Tamiko THIEL and /p, u2p050, Iskra VELITCHKOVA, aurèce vettier, Mark WILSON, Samuel YAN