anyag, minta, remix

Az egyértelműn túl – kortárs nőművészet Közép-Kelet-Európában

2015. szeptember 12. – október 24.
MegnyitóOpening: 2015. szeptember 11. 18:00
KurátorCurator: Sárvári Zita
A Deák Erika Galéria, az Inda Galéria és a Viltin Galéria, a magyar kortárs képzőművészeti színtér három meghatározó kereskedelmi galériájának összefogásával valósul meg egy egyedülálló nemzetközi csoportos kiállítás. A három galéria a kontextusteremtésen túl intézményi szerepet vállal fel a kiállítás megrendezésével, hogy egy generációs alapon szerveződő csoportos kiállítás keretén belül hozza helyzetbe a legfiatalabb regionális művész-generációt. A tizenkilenc hazai és nemzetközi képzőművészt bemutató átfogó kiállítás Közép-Kelet-Európa aktuális nőművészeti pozícióit veszi górcső alá.

A kiállítás három helyszínen, három tematika mentén szerveződve vizsgálja a legújabb kortárs állásfoglalásokat, amelyek többek között a kollektív történelmen keresztül újrakontextualizált személyes narratívákat, a testhez való változatos viszonyokat, az archívumteremtést vagy a hétköznapit, mint művészeti gesztust állítják kutatásuk középpontjába.

Deák Erika Galéria: material, sample, remix (anyag, minta, remix)

A remix átír és megváltoztat dolgokat, valami újat létrehozva a már meglévő anyagok, mintázatok, színek variációiból. Az egyszerű eszközkészlettel, szín és formavilággal dolgozó, elsősorban az időtlen absztrakció felől érkező művészeti állásfoglalások koncepciója tulajdonképpen az Ismerős kisajátítása és rekontextualizálása, amely különböző módokon jelenik meg az itt bemutatásra kerülő művekben: úgy, mint a talált tárgyak új funkcióval való felruházása, a valóságos és a fiktív elemek nehezen felfejthető keveredése, vagy a különböző művészettörténeti korok és stílusok kavalkádja egyetlen művön belül.

Kiállító művészek: Alicja Bielawska, Vlatka Horvat, Denisa Lehocká, El-Hassan Róza, Kristina Schuldt, Ekaterina Shapiro-Obermair, Tivadar Andrea