Az én szívemben boldogok a tárgyak

2022. április 13. – május 14.
MegnyitóOpening: 2022. április 12. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Závada Péter

Zékány Dia Az én szívemben boldogok a tárgyak című kiállítása a felhalmozott, gyűjtögetett tárgyakat és az azokat befogadó tereket állítja középpontba.

Zékány Dia képein életek alatt összegyűjtött, elraktározott, megtartott, félretett, elfelejtett, ugyanakkor szeretett tárgyak elevenednek meg. Olyan dolgok, amelyek boldogságot okoznak annak, aki őrzi, gyűjti őket, de bosszúságot jelenthet a velük kényszerből együtt élőknek. Dia családi tapasztalatai által képes viszonyulni a tárgyak felhalmozásához, azok „installációként” történő (újra)értelmezése egyéni látásmódot kínálhat a befogadó számára is. Hiszen mindannyian tudunk kapcsolódni a tárgyak gyűjtéséhez, vagy azért, mert magunk is gyűjtögetők vagyunk vagy mert küzdünk a felesleges tárgyaktól való megszabadulással.

Dia az utóbbi években a szobák, belső terek után a hátsó kerteket, udvarokat, műhelyeket, garázsokat kezdte el megjeleníteni vászon és pasztell képein. A koronavírus helyzet miatt a műtermét nem használhatta, így a nagy méretű olajfestmények mellett 2020-tól kisebb méretű pasztell rajzok is feltűnnek munkái között.

A kiállítás címe Nemes Nagy Ágnes A tárgyak című kétsoros verséből idéz. A költőnőhöz hasonlóan Dia is kapcsolódást talál a minket körülvevő tárgyakkal.

A kiállítás a Project Space falain belül, a Q Contemporary alagsori szintjén kerül megrendezésre, rendkívüli alkalmat kínálva a Q Contemporary számára, hogy alapvető vízióját közvetítse: a feltörekvő és fiatal művészek bemutatását a közönség számára.