Az idealitás megteremtői

2014. december 13. – 2015. február 10.
MegnyitóOpening: 2014. december 12. 17:00
KurátorCurator: Marschall Lívia
Mi köti össze a Nemzeti Múzeumot egy meglepően megragadó zsugorbronz bolttal és egy muszlim női küzdősportklubbal? A válasz: a kiállítás ihletője és egyben helyszíne, Budapest sokszínűségéről ismert 8. kerülete.

Tárlatunk célja, hogy egy szociokulturális pillanatképet készítsünk, amely a kerületben tevékenykedő civil társadalom szemszögéből mutatja be a városnegyedet és annak egyre erősödő kulturális katalizátor szerepét. Helyi közösségi-civil kezdeményezések sora bizonyítja, hogy egy értékmentő, kritikusan gondolkodó és aktív civil közösség van kialakulóban, melynek tagjai – akár művészeti, akár társadalomtudományos eszközökkel – a lakosság bevonásával reflektálnak lokális problémákra, és közvetve-közvetlenül formálják a kerület hibrid identitását. Tevékenységükre, mint az „idealitás” intenzív művelésére tekintünk, s fontosnak tartjuk, hogy a szó elvont eszményiségével szemben, az általuk megteremtett idealitás „nem a jövőben szunnyadozik”, hanem itt és most zajlik, konkrét cselekedetekben, emberi gesztusokban nyilvánul meg.[1]

Az általunk felkért civil szervezetek bemutatása mellett személyes impressziókat és szubjektív városimázsokat gyűjtünk, melyek hozzájárulnak a 8. kerület értelmezéséhez és interakcióba hozzák az itt élőket, itt dolgozókat, itt alkotókat és idelátogatókat. A néhol szokatlan társítások – minthogy a kiállítótérben egymás mellett szerepelnek ikonikus utcák, felfedezésre váró kedvencek, égető problémák és hiánypótló törekvések – mind élénk lenyomatai az „itt és most”-nak, és a kerületre oly jellemző gyors változások tükrében különös jelentőséget kapnak. Mindemellett a kiállítás egy ünnepélyes tisztelgés a kerületben aktív civil társadalom előtt és egy befogadó platform párbeszédek folytatására, újabb együttműködések kialakítására.

Az ünnepi hangulat jegyében a kiállításon bemutatott civil szervezetek, intézmények és projektek megálmodói között karácsonyi ajándékozást szervezünk, mely gesztus az együttműködések jövőbeli elmélyítésének szándékát fejezi ki. A jelképes ajándékokat a megnyitó ünnepség alkalmával adják át egymásnak a résztvevők.

Résztvevők: Auróra, Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó, Kesztyűgyár – Csámpai Rozi festőműhely, Közélet Iskolája Alapítvány, MICRO magdolna, Pneuma Szöv. – Mókus Maxi, Uccu Roma Informális Alapítvány