Copy

2022. február 9. – március 25.
MegnyitóOpening: 2022. február 8. 18:00
„Valami egységest vagy valami szétszórtat állít-e elő? Auratikusat vagy sorozatszerűt? Hasonlót vagy eltérőt? Azonosságot vagy azonosíthatatlanságot? Döntést vagy véletlent? Formát vagy formátlant? Ugyanazt vagy mást? Ismerőst vagy idegent? Érintkezést vagy távolságot?” – tette fel a kérdést a lenyomatkészítési eljárással kapcsolatban Georges Didi-Huberman La Ressemblance Par Contact című írásában.

A kérdések Szabó Dezső Copy (2021) című sorozatával kapcsolatban is felvethetőek. A Vintage Galériában kiállított sorozat a chemigram technika alkalmazásával készült, mely során a fotópapírra Szabó hívófolyadékot vagy fixírt csepegtetett, majd a papírt félbehajtotta, így egy szimmetrikus formát kapva. Az elkészült képet esetenként papírnegatívként használva kontaktmásolással újabb képeket hozott létre.

A munkákra tekinthetünk úgy, hogy bennük a művész a fotografikus úton létrehozott absztrakt képi objektumot a fotópapír összehajtásával az önmásolás és a kontaktmásolás eljárásain keresztül a másolat szintjére redukálja. De nem lenne már időszerű meghaladni hagyományos elképzeléseinket az eredeti és a másolat viszonyáról?

A műalkotások státuszával kapcsolatos állásfoglalások egymásutánja és kísérletezés ez egyszerre, mivel az érintkezés révén megsokszorozott lenyomatok anyagi viszonyok egyedi és kiterjedt sorozatát vagy hálózatát hozzák létre.

Ennek a szövevénynek a láttatásához Szabó az anyag kiterjesztett vizsgálatával von kérdőre mindent, amit eddig a felhasznált vegyszerekről, a hordozóanyagról és az alkotófolyamatról, végső soron pedig magáról a képről tudtunk.

Rátkai Zsófia