Emlékkiállítás

2022. szeptember 8. – szeptember 28.
MegnyitóOpening: 2022. szeptember 7. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Mayer Erzsébet

A kiállítással Olescher Tamás képzőművészre emlékezünk meg, aki 26 éven át vezette a Vízivárosi Galériát – töretlen lelkesedéssel és szeretettel.

A 2021-ben elhunyt Olescher a hetvenes években a magyar underground művészi élet ismert alakja volt, mígnem a nyolcvanas években Nyugat-Németországba költözött. Ekkoriban elsősorban kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi, zenei és táncelőadásokat rendezett.

1988-ban tért vissza Magyarországra, és létrehozta a képzőművészet, néptánc, zene és videó alkalmazásán nyugvó, összművészeti tevékenységet folytató Multi Média Színházat. 1995-től haláláig vezette a Vízivárosi Galériát.

Korai festményeire főként az absztrakt expresszionizmus volt jellemző, a figuralitás inkább kollázsaiban jelent meg. Hazatérését követően fordult a magyar népi kultúra felé, alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát.

A tárlat keretében ritkábban látott művek, archív anyagok, fotók, plakátok is bemutatásra kerülnek, áttekintve Olescher Tamás sokrétű összművészeti munkásságát.