Festmények

2000. június 15. – június 30.
MegnyitóOpening: 2000. június 14. 18:00

Az Illárium Galéria nyári szünet előtti utolsó kiállítása Gijs Dragt hollandiai festőművész legújabb alkotásait mutatja be.

G. Dragt először állít ki Magyarországon. Korábbi, tisztán geometrikus munkáihoz képest művészete az utolsó két évben könnyen észrevehető, karakteres változáson ment keresztül. A térbeli elrendezések és a formák egymáshoz viszonyított arányai hasonlóak a korábbi munkákhoz, de a színek területén határozott „feldúsulást” figyelhetünk meg, festészete sokkal líraibb irányba mozdult el.

G. Dragt lengyelországi utazása során talált egy II. világháborús repülőgéproncsot. A találkozás annyira elemi volt, hogy a roncsot hazaszállította a kertjébe és azóta is ott áll. Művészetét új irányba terelte ez az esemény, hiszen az elmúlt két esztendőben festményei témáját is a roncs képezi, csakúgy, mint mostani legújabb tárlatán.

G. Dragt 1955-ben született Nieuwleusenben. Képzőművészeti és művészettörténeti tanulmányokat végzett, alkotótevékenysége mellett önálló grafikai tervezőként dolgozik, egyik munkájáért a holland királynő kitüntetését vette át.