Herczeg Klára-díj

2013. január 23. – február 8.
MegnyitóOpening: 2013. január 22. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Várnagy Tibor


Baksa-Soós János (1948) a magyar alternatív kultúra emblematikus alakja. A Kex együttes alapítója, szerzője és énekeseként olyan előadókra volt hatással, mint Cseh Tamás vagy Földes László. 1971-ben Balatonbogláron Szentjóby Tamással közösen tervezett meg és vezetett le egy happeninget. Ugyanebben az évben Nyugat-Németországba költözöttt. Előbb Essenben a Folkwang grafika szakán tanult, majd felvételt nyert a Kunstakademie Düsseldorf-ba, amit a rajz és a kerámiaszobrászat mestereként eredményesen el is végzett. 1978-ban Berlinbe költözött, ettől kezdve Január Herceg néven publikál. 2000-ben jelent meg könyve, a Terra Forming. 2007-ben Lét-határtalanság címmel nyílt kiállítása a Szent István Király Múzeumban.

Csákány István (1978) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Maurer Dóra osztályában végzett 2006-ban. Konceptuális művészetére jellemzőek a nagyszabású és aprólékosan kidolgozott szobrok, melyek középpontjában a munka fogalma áll. 2010-ben a Marcel Breuer emlékszoba című projektje nyerte meg pécsi Breuer-emlékműpályázatot, de a mű egyelőre nem valósult meg. A Bernsteinzhimmer című munkája szintén 2010-ben AICA-díjban részesült. A tavaly, a kasseli Documenta 13 keretében bemutatott munkáját, a Szellemtartást jelenleg a Ludwig Múzeum gyűjteményi kiállításán lehet megtekinteni.

A Herczeg Klára-díj 1998 óta évente kerül kiosztásra. Az 1997-ben elhunyt Herczeg Klára szobrászművész végrendeletében a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítványt az örökség részesévé tette, ezúton támogatva a pályakezdő művészeket. A kuratórium úgy döntött, hogy egy – az örökséghagyóról elnevezett – díjat alapít, amelyet minden évben az FKSE vezetősége által kiválasztott képzőművész kap meg, ami a díj junior fokozatát adja. Mivel az örökhagyó is fontosnak tartotta a generációk egymáshoz való közeledését, a hagyaték kezelője (Dr. Székely Ádámné Dr. Szűts Ildikó) a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületre bízta azt a megtisztelő feladatot, hogy a Herczeg Klára-díj szenior fokozatát gondozza. A díjazott személyére felkért, független jelölő ajánl művészeket, akik közül az alapítvány kuratóriuma választja ki a szenior díjazottat.

Herczeg Klára Munkácsy-díjas szobrászművész, 1906. október 13-án született Budapesten. Bécsben töltött fiatalsága alatt kezdett el rajzolni egy szabadiskolában. Ez idő alatt családja nehéz anyagi helyzete miatt egy bronzöntő gyárban gyakornoki munkát vállalt, ahol elkészítette első szobrát. 1924–27 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kisfaludi Strobl Zsigmond növendéke lett, tanulmányait később 1929–30-ban Berlinben, majd 1930–32 között Párizsban folytatta, ahol Charles Despiau szobrász volt a mestere. 1933-ban tért haza Budapestre. 1925 óta jelent meg műveivel csoportos kiállításokon, többek között bemutatkozott az 1937-es párizsi és az 1938-as new york-i világkiállításon. Az 1960-as évek végétől alkotta az életművében jelentős szerepet betöltő irodalmi, képzőművészeti, zenei ihletésű vagy mitológiai, bibliai témát feldolgozó érmeit, kisplasztikáit. Mintegy harminc köztéren felállított szobra látható Budapesten és az egész országban.

2012-ben St.Turba Tamás ajánlása alapján a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány kuratóriuma Baksa-Soós Jánosnak ítélte a Herczeg Klára-díj szenior fokozatát. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vezetősége a díj junior fokozatában Csákány Istvánt részesítette.