Jégeső

Művészet nyilvános térben

2004. augusztus 18. – augusztus 30.
MegnyitóOpening: 2004. augusztus 17. 16:30
MegnyitjaRemarks by: Bálint Mónika
Az utóbbi pár évben egyre több tematikus kiállítás tűzte ki céljául, hogy a kiállított művek ne csak a szűk szakmai közönség, hanem a nagyobb nyilvánosság számára is elérhetőek legyenek. Ezek az események sok esetben a védett múzeumi térből kilépve nyílt, városi terepen zajlanak. A művek építenek az urbánus környezet kihívásaira, hol a járókelők aktív közreműködésére számítanak, hol belesimulnva a környezetbe rejtett elemként fejtenek ki hatást.

A Miskolci Művésztelepen részt vevő művészek nem elsősorban public art-tal, nyilvános művészettel foglalkoznak, ám eddigi munkásságuk kapcsolatba hozható ezzel a témakörrel: műveik ugyanúgy aktív befogadói stratégiára építenek, kiterjesztik a művészetben használatos anyagok és eljárások körét.

Az augusztusi művésztelep célja, hogy a résztvevők olyan műveket hozzanak létre, melyek nem a Galériában, hanem a nagyközönség által jól ismert városi helyszíneken jelennek meg. Olyan közterületen, melyet nap mint nap „használnak” az emberek, nem feltétlenül azzal a céllal, hogy műalkotásokkal találkozzanak, de érzékenységük és fogékonyságuk lehetőséget adhat e köztérben elhelyezett művek befogadására, élvezetére.

Kiállító művészek:
Baglyas Erika, Beöthy Balázs, Imre Mariann, Nagy Gábor György, Orosz Csaba, Szabics Ágnes és Szász György.