karika

2022. november 11. – december 23.
MegnyitóOpening: 2022. november 10. 18:00

Színes pöttyök forgataga, grafitvonalak sűrű hálózata, tarka négyzetszekvenciák és végtelen cérnaszál-rendszerek fogadják a látogatót Keserü Károly kiállításába lépve. Keserü művészete évtizedek óta a legegyszerűbb kép elemekből építkezik: a körből és a négyzetből. Gyökerei a 20. század absztrakt geometrikus törekvésein túl a különböző kultúrák népművészetén és rituális díszítésein át az ősidőkig vezetnek vissza. Ősi barlangrajzok, navahó homokfestmények, ókori görög vázák, bizánci mozaikok, buddhista mandalák, hindu és mohamedán minták, keresztszemes hímzés, skót szőttesek, zászlók, Malevics, Josef Albers, Mondrian – csak hogy néhányat említsünk Keserü Károly inspirációi közül.

Keserü Károly (1962 Budapest) 1987-ben emigrált Ausztráliába. Itt végezte képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne University-n és a Victorian College of the Arts-on. 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, melynek köszönhetően Londonban folytathatta tovább tanulmányait, ahol a Saint Martins College of Arts-on szerezte meg mester diplomáját. Londoni és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti színtérnek és munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

A Várfok Galéria a karika című kiállítással ünnepli Keserü Károly hatvanadik születésnapját. A kiállítás mérföldkőnek is tekinthető: a pontosan harminc éve pályán lévő alkotó nevét mostantól „keserű Károly Keserü”-nek írja. A bemutatásra kerülő anyagban a 20. századi izmusokat újragondoló alkotásokon túl, a közönség a Magyarországon még kevésbé ismert, úgymond „négyzetes” oldalát is megismerheti a művésznek és a festmények mellett most is helyet kapnak a spontánabb és egészen intim papírmunkái.