Kisebb világok

Dioráma a kortárs képzőművészetben

2022. október 14. – 2023. január 15.
MegnyitóOpening: 2022. október 13. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Can Togay
KurátorokCurators: Jan Elantkowski, Petró Zsuzsanna

Bazári látványosság, tudományos szemléltető eszköz, gyermekjáték vagy terápiás eszköz? A művészet és a szórakoztatóipar határmezsgyéjén eredetileg rafinált, festői fényjátékként született dioráma a 20. század eleje óta a természettudományi múzeumok kedvelt szemléltető eszköze.

Ez a festészeti eljárásokat, szcenikai megoldásokat és optikai illúziót ötvöző prezentációs forma lehatárolt doboztérben, a realitás illúzióját keltve immerzív installációként hivatott egy-egy természettudományos vagy antropológiai eredményt, elméletet szemléltetni a laikusok számára. A dioráma minden művészeti ágban megjelenik, mégis kevéssé tárgyalt fogalom.

A kiállítás a laikus közönség számára is érthető, sőt szórakoztató, amely ugyanakkor szakmai szempontból dolgozza fel a dioráma műfaját és művészettörténeti szerepét, emellett olyan, sokszor nem tudatos lélektani folyamatokra is felhívja a figyelmet, amelyek a diorámák révén előtérbe kerülnek. A fizikai alkotások mellett virtuális, digitális, valamint videódiorámák is láthatóak lesznek.

Ilyen volumenű, a területet képzőművészeti műfajként bemutató kiállításra még nem került sor Magyarországon. A kiállító művészek között hazai, amerikai, angol, holland, lengyel, német, szlovák, trinidadi alkotók is szerepelnek, így a Ludwig Múzeum úttörője lesz a műfaj művészeti-pszichológiai-filozófiai bemutatásának.

Kiállító művészek: Albert Ádám, Babos Zsili Bertalan, Bp. Szabó György, Alexandra Crouwers, Mark Dion, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Daniel Ernst, Janie Geiser, Gombos Andrea, Eva Gonggrijp, Gwizdala Dáriusz, Icko Dávid, Karácsonyi László, Tomasz Kulka, Ové Pictures (Veronika Obertová & Michaela Čopíková), Horror Pista, Curtis Talwst Santiago, Wieland Schönfelder, Tracey Snelling, Szabó Eszter, Szauder Dávid, Szöllösi Géza, Tranker Kata, Ujházi Péter