Mit tudok

2007. november 8. – december 9.
MegnyitóOpening: 2007. november 9. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Anselm Wagner
Šejla Kameric videoinstallációja a családi emlékek és történetek furcsa, bizonytalan, vészterhes, mégis idillinek tunő világába vezet A művész nagyszüleinek házában az egykori családi fényképekről ismert szereplők bolyonganak, történetek szálai keverednek és vesznek a múltba, az emlékezés ösvényein elhalványulnak, majd összemosódnak a nyomok. Valamennyi szereplő gyerek, mintha emlékező és emlék egyazon alak volna. Mások múltjába belevénhedt gyerekek, komoly arcú apró felnőttek, akiket látva még nehezebbnek tűnik a család és a társadalmi konvenciók súlya, mintha már a kezdetektől ismernénk a történet végét.
Rendezte: Šejla Kameric, Timur Makarevic
Fényképezte: Vladimir Trivic

december 6, 18h:
A történelem újratöltve: Šejla Kameric „Mit tudok” című munkájáról és a múlt kortárs művészeti megismétléséről.
Anselm Wagner (Graz) előadása (angol nyelven!)

A veszély teremtette korlátoktól való félelem, a háború és az üldöztetés okozta trauma jellemzik a fiatal boszniai származású művész, Šejla Kameric munkáit. Fényképei, videói és köztéri akciói utópikus vágyódásokat fogalmaznak meg, amellett, hogy bemutatják a kortárs európai vezérelvek kizáró és ellenőrző mechanizmusait. Az előadás Šejla Kameric legújabb, a nagyszülei történetét gyerekszereplőkkel megismétlő “Mit tudok” című munkáját a kortárs művészet azon tendenciáinak fényében elemzi, amelyek a történelmi események jelen idejű újrajátszását valósítják meg.

Dr. Anselm Wagner a grazi Technische Universität Építészetelméleti, Művészettörténeti és Cultural Studies intézetének adjunktusa, számos osztrák művészeti lap (pl.: spike, Parnass) műkritikusa.