Most – vagy

Válogatás az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből

2022. július 31. – október 23.
MegnyitóOpening: 2022. július 30. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Andrási Gábor

Az Első Magyar Látványtár Alapítvány kettőezerhúszban ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját. Magától értedő volt az ötlet – ebben az esetben is -, hogy a harmincadik évfordulón Veszprémben, a Művészetek Házában, a Csikász Galériában is kiállítást rendezünk az egyik legjelentősebb, legszerteágazóbb, legismertebb magyar magángyűjteményből.

A Művészetek Háza Veszprém és az alapítvány három évtizede erős szakmai, baráti kapcsolatot ápol, másrészt a Művészetek Háza az alapításától missziójának tekinti a magyar magán- és közgyűjtemények értékeinek bemutatását.

Jelen esetben közbeszólt a világjárvány, ezért rendezzük meg kettőezerhuszonkettőben a Most – vagy című tárlatot. A Látványtár gazdag gyűjteményéből, műegyütteseiből jelen kiállításunkra képeket, festményeket, grafikákat, plasztikákat válogattunk. Mondhatjuk, hogy formailag „klasszikus”, tradicionális kiállítás várja a látogatókat. A válogatás mintegy száz év magyar művészetéből ad ízelítőt a szecessziótól, az avantgárdon, neoavantgárdon át a posztmodernig.

Akik jól ismerik a gyűjteményt, ők pontosan tudják, hogy a Látványtár raktáraiból számos izgalmas kiállítás rendezhető meg. Vörösváry Ákos „szabad kezet” adott nekünk a válogatáshoz, a kiállítás koncepciójának formálásához, és elmondása szerint a harminc év (30+2) alatt ez az első kiállítás, melynek műveit nem ő válogatta és/vagy rendezte. Ezúton is köszönjük a lehetőséget, a bizalmat és a közös munkát.