Mostantól minden szép lesz

2013. április 23. – május 31.
MegnyitóOpening: 2013. április 22. 18:00

A Kisterem csoportos kiállításán a cseh konceptuális művészet fiatalabb, de már komoly nemzetközi reputációval bíró alkotói mutatkoznak be, a prágai Hunt Kastner Artworks jóvoltából.


„Egy kiállítás, mint az Univerzum egy modellje érdekel” – hangzik el Baladrán videójában. Az öt képzőművész mindegyike egy-egy párhuzamos univerzum-modellt vázol fel, szeletekre bontják, dekonstruálják majd újraszerkesztik a múlt és jelen lenyomatait.


A művészek közeli környezetéből – otthonából, műterméből, a galéria és múzeum tereiből – származó lenyomatokból olyan egységek állnak össze, melyek a múlt vagy a „mostantól minden szép lesz” optimizmusával átitatott jövő vizsgálatán keresztül mégis csak a művészek által megélt jelenről beszélnek.


Legyen szó a művész önmaga számára kreált párhuzamos életrajzáról, kontrollált emlékezetről és emlékezetvesztésről (Eva Koťátková), egy 40-50 évvel korábbi műtermi gondolat realizálásáról (Dominink Lang), egy üres múzeumi tér lenyomatainak fotografikus analizálásáról (Jiří Thýn), egy médium anyagának egy másik médiumon keresztüli vizsgálatáról (Jaromír Novotný), vagy a jelenleginél jobb és tökéletesebb univerzumok modellezéséről (Zbyněk Baladrán).


Szalai Borbála