Na, mi van?

Kortárs magyar művészet

2008. június 21. – augusztus 31.
MegnyitóOpening: 2008. június 20. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Beöthy Balázs
KurátorokCurators: Angel Judit, Petrányi Zsolt
A Műcsarnok húsz, különböző generációhoz tartozó művészt kért fel olyan új munkák létrehozására, amelyek bemutatják az őket művészként foglalkoztató kérdéseket és egyben reflektálnak is azokra. Világlátásuk, probléma megközelítésük állt érdeklődésünk középpontjában – kulcsszavaink az elmélyedés, elkötelezettség és állásfoglalás voltak –, és az általuk feldolgozott témát ennek következményeként kezeltük.

Találunk személyes történetekről szóló, társadalmi megnyilvánulásokat elemző, költői összefüggéseket vagy a világot a humor aspektusából vizsgáló munkákat. Ugyanakkor jelen vannak az esztétika új megnyilvánulásaival foglakozó, általános érvényű igazságokat kereső, illetve újszerű anyaghasználatot szorgalmazó munkák is. A jelenségek között átfedések vannak, az alkotások között helyenként inspiráló párhuzamok, párbeszédek alakulnak ki.

A kiállításra nagy hatással voltak a művészek műtermeiben tett látogatások. A műteremben a muvek organikusan, sokszor véletlen- vagy rutinszeruen társítva élnek egymás mellett. A művésszel való beszélgetés során azonban a munkák érdekes, vizualitásban és jelentésben gazdag, egyedi összefüggés-rendszerekbe kerülnek egymással. Ezekből a konstellációkból szándékoztunk átültetni példákat a Műcsarnok tereibe.

A tárlaton egy-egy művész több munkával is szerepel, így sajátos mű-együttesek jönnek létre. Láthatunk rajzokat, festményeket, szobrokat, fotó-sorozatokat és videókat, mégis az installáció az, ami e nagyszabású és sokszínű kiállításra leginkább jellemző. Ez az a műfaj ugyanis, amely sajátságos térhasználatának köszönhetően képes kész műveket magába építeni, az elemek egymás közötti viszonyainak megváltoztatásával, azonos elemekből akár több konfigurációt is létrehozni.

Kész választ a kérdésre senki sem találhat a kiállításban. De támpontokat és további kérdéseket reményeink szerint igen.

A kiállítási körképben részt vesz több budapesti magángaléria és non-profit intézmény: 2B, acb, Inda, Kisterem, Stúdió, Liget, Lumen, Videospace Budapest. A „Na, mi van?” programhoz tartoznak továbbá a Miskolci Galéria videóvetítés sorozata és a Képzeletbeli Gyűjtemény internetes projekt.

Angel Judit, Petrányi Zsolt