Playful

2023. február 24. – március 31.
MegnyitóOpening: 2023. február 23. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Miklósvölgyi Zsolt

A Deák Erika Galéria következő kiállításán Felsmann István és Tivadar Andrea legújabb munkáit mutatja be.

Felsmann István lego kockákból építi fel sajátosan játékos táblaképeit. A lézervágással készült, előre pontosan megtervezett geometriai elemek monokróm hátterekre kerülve hol építészeti elemekre, hol művészettörténeti emlékezetre, hol a minden alatt meghúzódó rend és szimmetria keresésére utalnak.

Felsmann úgy építi fel képeit, hogy azok egyszerre de- és rekonstruálják a teret, s egyszerre juttatják eszünkbe a kollektív múlt emlékezésének tudásait és a jelen virtuális valóságának egyértelműségeit.

Tivadar Andrea legújabb festményeit a lendületes ecsetvonásokkal megfestett szürke hátterekre mintegy rázuhanó színes, tubusokra emlékeztető formák játékos viszonyrendszerei dominálják. Mintha a virtuális térben táncolnának ezek a színes, csőszerű elemek, hol száguldanak, hogy egymást ellökve indulnak az ellenkező irányba, utalva az információ random áramlásaira, a különböző valóságok közötti átjárhatóságok nehézségeire.

Nála is, mint Felsmannál, a lágy és kemény elemek találkozásai, az elemek egymásra építkezésének, a különböző rétegek találkozásának feszültségteljes játékossága dominál. A galéria központi terébe helyezett, a kiállítás címét is inspiráló installáció, Felsmann újragondolt ping-pong asztala, nem pusztán a két művész közötti gondolati kapcsolódásra, de a játék és a művészet alapvető összefonódásaira is utal.