Rehab

2008. március 1. – március 26.
MegnyitóOpening: 2008. február 29. 19:00
KurátorokCurators: Maja Fowkes, Reuben Fowkes


A Rehab (‘elvonó’) menedék, ahol elrejtőzhetünk, amikor ki akarunk törni hétköznapi életünkből és azon káros befolyások alól, melyek mentális és fizikai jólétünkre nehezednek. Egy olyan rendszerben, melyben mindenkor kötelesek vagyunk társadalmilag megbízhatónak mutatkozni, az olyan pillanatokban, amikor kis nyugalmat szeretnénk a társadalmi normákhoz való folyamatos alkalmazkodásban, a Rehab egy vészkijárat.

A Rehab döntés, hogy megnyomjuk magunkon a ‘pause’ gombot és lazítunk kicsit, visszautasítva az ideológiai karbantartás és a politikai elkötelezettség rabszolgaságát, vállunkat rándítva a társadalmi felelősség és felelős szocializáció terheire. A Rehab megtisztít minket, lehetőséget kínál arra, hogy felfrissítsük és újra feltöltsük kreatív energiáinkat.

A kiállítás olyan munkákat mutat be, melyek különböző módokon és különféle médiumok segítségével járják körül a Rehab fogalmát. A művészek közül páran életük során mindig ellenállók voltak és a művészet létrehozásának, bemutatásának és megtapasztalásának alternatív módszereit kutatták, ledöntvén a határokat művészet és élet között, míg mások saját élettörténeteiken és élményeiken keresztül mutatnak példát arra, hogyan lehet életünk minőségét megújítani.

A kiállítás emellett szociálisan elkötelezett művészek vakáción vagy pihenés közben készített műveit, valamint jelképes kollektív és egyéni tiltakozásokat is bemutat.

A kiállítás egy konferencia társrendezvénye, mely Sustainability and Contemporary Art: Exit or Activism? (Fenntarthatóság és kortárs művészet: menekülés vagy aktivizmus?) címmel kerül megrendezésre a Közép-Európa Egyetem auditóriumában 2008. február 29-én. További információk a szimpózium weboldalán.