Roma koncept

2013. április 9. – május 15.
MegnyitóOpening: 2013. április 8. 15:00
A Roma koncept kiállítás alkotásai ahhoz az elgondoláshoz köthetőek, hogy a roma művészet már nem csak a tárgyak, és nem csak a jó ideje megszokott, elnevezésen alapuló paradigmákon belül képes művészetet létrehozni.

A művészek a gondolatok, ötletek és koncepciók világába invitálják a nézőket, és ebben a nem tradicionális, (mű)tárgyak nélküli világban a tudatosság új szerkezeteivel kísérleteznek.

A valós tárgyak szférájától való eltávolodás a gondolatiság felé, a roma öntudat új, filozófiai dimenzióit nyitja meg, és a roma önmegvalósításhoz és önérzethez kapcsolódó asszociációk végtelen változatát hozza létre.

A Csokonai Lili művésznéven, elsőként a Gallery8-ban bemutatkozó, fiatal képzőművész a Mi roma aktivistánk című installációjában, egy kedvesen berendezett üvegkalitkában élő fekete egér hétköznapjait mutatja be, aki a nyomasztó Árpád-sávos háttér előtt éli életét. Néha beszáll saját használatú mókuskerekébe, hogy meghajtsa a rajta szereplő „I have a dream” feliratot.

Kővári József Borz magán-hőseinek cserélhető arcképeit állítja ki, azoknak a hétköznapi embereknek a munka közben elkapott pillanatait, akiket Vándormozi-beli munkája során ismert meg.

Galyas Gyula CMÖ feliratokat gyűjt. Lefotózza és térképre helyezi őket, hogy mindenki tudja hol lelhetők fel a város rasszizmust leleplező szégyenfoltjai.

Omara Ha újra kezdhetném című alkotása – az emlékezet kék színeivel és lebegő formáival – intim vallomás a második esély iránti vágyról.

Raatzsch Jenő André mixed média munkája – a Manifesztum a roma művészek Magyarországra érkezése alkalmából – a roma művészek magyarországi és egyetemes helyzetét analizálja.

A nőművész, író, angela, a közönséget aktív részvételre invitálja Dear Mr. Soros című konceptuális művészeti projektjében, azzal a szándékkal, hogy felszabadítsa az elfojtott közléseket és üzeneteket, amelyek a roma kezdeményezések e legnagyobb támogatójának szólnak.

A kiállítást Lakatos Erika arany kokárda-osztó Beavatás-szertartása nyitja meg április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon, 15.00-kor.