Smohay díj 2008

2009. október 3. – november 8.
MegnyitóOpening: 2009. október 2. 17:00
MegnyitjaRemarks by: Nagy Ildikó
Huszár Andrea alkotásaira az eredeti anyaghasználat jellemző. Törékeny, többnyire mulandó anyagokkal -, papírral, kartonnal, textillel, üveggel, sóval, porral, sőt tojáshéjjal – dolgozik, instabil vagy amorf anyagokat hoz helyzetbe. A gondolat és az anyag – vagyis a műalkotás intellektuális és szenzuális oldala – szoros egységet alkot műveiben.

Anyaghasználata mellett eredeti a tér-értelmezése is, állandóan a kint és a bent kérdése foglalkoztatja. Munkái többnyire helyspecifikus installációk. A szobrászat fogalma a hetvenes évektől ment át azon az átalakuláson, aminek eredményeként a korábban szinte csak tárgytestekben gondolkodó szobrászok megbontották a szobor lehatárolt, zárt rendszerét és helyébe a testek és terek viszonyának vizsgálatát helyezték.

Ezek a kérdések foglalkoztatják Huszárt is. A fiatal szobrászt egy installáció elkészítésénél alapvetően az azt befogadó tér érdekli. Megkeresi az adott hely egy számára érdekes, jellemző tulajdonságát, és munkájával rámutat, kijelöli, ha úgy tetszik „bekeretezi” azt. Mostani kiállításának alapgondolatát a múzeum díszterme és annak több évszázados története adja.