Túlélőfelszerelés a globális felmelegedés utánra

2010. február 6. – március 27.
MegnyitóOpening: 2010. február 5. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Beöthy Balázs
A galéria terében egy lakóteret láthatunk felépítve, melynek környezete a globális felmelegedésre adott radikális válaszként előidézett „nukleáris tél” következtében kialakult apokaliptikus, minden organikus élettől mentes, elhagyatott tengerparti táj.

A vetített tájkép és az installáció összes világítása az infravörös tartományban mozog, mely az emberi szem számára nem érzékelhető, de láthatóvá válik a közönség részére kiosztott éjjellátó eszközökkel. Ennek alapja az az elmélet, hogy amennyiben a felmelegedés gátlása érdekében a földfelszínt elzárjuk a napfénytől, az infravörös tartomány szerepe felértékelődik a túlélésért vívott harcban.

A tömegmédia által felkapott globális felmelegedés és nukleáris tél koncepciójának ironikus megfogalmazása a sci-fi irodalom kliséinek és az avulófélben lévő analóg kommunikációs és elektronikus eszközök felhasználásával társul.

A vetített táj az Északi-tenger partszakaszát ábrázolja, mely gyakorlatilag az ember által legnagyobb mértékben átalakított táj, és egyúttal az ipari forradalom bölcsője.

Az installáció tökéletesen elsötétített tere egyszerre adja a teljes üresség és a teljes tömörség illúzióját. A nézők az éjjellátó eszközök segítségével egyszerre megfigyelői a poszt-apokaliptikus látványnak és egymásnak.