Hét válasz

2024. október 9. – október 25.
MegnyitóOpening: 2024. október 8. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Páldi Lívia

A hetes szám sok szempontból és területen kivételezett, határszámnak tekinthető. Nemcsak a késő antik oktatási hagyományokból származó szabad művészetek, hanem a zenei alaphangok száma is hét.

Ez a szerencsésnek és misztikusnak tartott szám jelképezheti a test és a lélek fejlődési egységét, vagy akár a hippokratészi orvoslásban a betegségek lefolyásának mérésére szolgáló időszakot is. Míg a hetes szám a határvonalat, az átlépés előtti állapotot képviseli, addig a tízes szám a teljességet, egy új szakasz kezdetét, a lezárást és a kiteljesedést jelenti.

Az installációban megjelenő tíz poliéder a legrégebbi iparilag előállított valódi szintetikus műanyagból, a bakelitből készült. A textilbakelit itt nem burkolat, hanem a tárgyak formáló szerkezeti anyaga.

A szimmetrikus testek konstellációja képi reprezentációk, térbeli mintázatok, elbeszélések közötti asszociatív kapcsolatok modellje. Az a komplex, enciklopédikus gondolkodás szervezi, amely Káldi Katalin évtizedek elmélyült, kísérletezést sem nélkülöző munkájának alapja.

A látszólagos rend azonban, mint más munkacsoportok eseteben is, csupán illúzió, amely ellenáll minden gyors következtetésnek.

Páldi Lívia