Miniképek

2024. október 12. – október 26.
MegnyitóOpening: 2024. október 11. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Feledy Balázs

A Vizivárosi Galériában nyíló Miniképek kiállítás különleges művészi utazásra hív, ahol apró méretű alkotások tárulnak elénk. A művészek a kis formátumokban is rendkívüli részletességgel és kreativitással közvetítik gondolataikat. Az esemény célja, hogy megmutassa, a művészet a legkisebb méretekben is nagyszerű élményeket nyújthat.

PARS PRO TOTO // Ennek a régi latin megállapításnak szó szerinti jelentése: rész az egész helyett. Tulajdonképpen egy olyan közlésformáról van szó, amikor egy fogalomra, vagy valamiféle dologra úgy utalunk, hogy annak kisebb alkotórészét, kisebb rész egységét nevezzük meg.

A fogalom ismert a politika tudományban, a földrajzban, a teológiában, amikor egy kisebb dimenziójú összetevőből, végső soron egyfajta szimbolisztikus megközelítéssel, az egész tulajdonságaira vonatkozó következtetéseket vonhatunk le.

Ekképpen kortárs festők mini-képeinek rész-jelenségéből, Vízivárosi Galériabeli látványából, alapvető tanulságaink lehetnek – és persze élményeink – az egész – azaz a kortárs magyar festészet – állapotára. Itt is érvényesül a pars pro toto.

Feledy Balázs