Agyköd, csillagképek

Asztrofotográfia haladóknak

2022. április 22. – június 18.
MegnyitóOpening: 2022. április 21. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Százados László
KurátorCurator: Mucsi Emese

Az agyködről meglehetősen sokat hallhattunk az elmúlt időszakban, számos furcsa diagnózis és ijesztő személyes történet keringett arról, hogyan változott meg az emberi elme működése a COVID-19 fertőzés e különös utóhatása alatt. Részleges emlékezetvesztés, feledékenység, általános zavartság – nagyjából ezekről a neurológiai tünetekről számoltak be azok, akik megtapasztalták a gondolati teret belengő agyködös állapotot.

A San Franciscóban élő Alexander Gyenes biokémikus, képzőművész legújabb kiállításának címében megjelenő kifejezés egyfelől utal arra a néhány éves időszakra, amelyben a Capa Központban látható művei készültek (2019–2022), másfelől kicsiben végrehajtja azt az alkotói gesztust, amelyet évek óta készülő, hatalmas műciklusában (Tycho projekt, 2019–) is alkalmaz. A kaliforniai aranyvidéken magasodó, különleges istálló-műtermében a természettudományos vizsgálathoz hasonló helyzeteket teremt, és ennek keretében hozza létre valódi és kvázi-megfigyeléseit rögzítő fotóit és más alkotásait.

Gyenes gyakorló biokémikus kutatóként a nanotechnológia területén dolgozott, ahol a molekulaméretek meghatározásához alkalmazott fénytörésen alapuló mérésekre specializálódott. Párhuzamos alkotói életművére mindvégig hatással volt tudományos munkássága: autonóm műveiben különböző rendhagyó módokon tárta fel és használta félre a természettudományos megismerés eszközeit. A fotózással ma is egyfajta felszabadult, a fényképezés korai éveit idéző attitűddel kísérletezik, akár egy tizenkilencedik századi csillagász, matematikus, kémikus vagy alkimista, aki a fényképezésben rejlő lehetőségeket a legkülönfélébb célok eléréséhez próbálta kihasználni, és ennek érdekében folyamatosan játszik a különböző régi és új technikákkal, eljárásokkal és anyagokkal.

Gyenes sajátos holisztikus világképe az említett pajtájában végzett megfigyelésein keresztül tárul fel előttünk: a műterem az alkotó munkaterülete, amelynek minden négyzetcentiméterén gondolatainak kivetülései láthatók. Az istálló azonban még ennél is több, egyfajta világmodell, horganyzott falfelületein feltűnő fényjelenségekről készült fotóin a szemünk előtt alakul át a leghétköznapibb látvány különleges csillagközi panorámává, kozmikus ködökké.

Mucsi Emese