Kopirájt

2010. április 11. – május 19.
MegnyitóOpening: 2010. április 10. 17:00
KurátorCurator: Jerzy Celichowski
„Aki hallgat engem, a szavaimat birtokolja anélkül, hogy bárkit megrövidítene vele. Senki fülétől vagy elméjétől meg nem tagadva, minden szót megtartasz magadnak, mégsem veszed el senkitől.” (Szent Ágoston)

A Kopirájt kiállítás Anna királynő rendelete, az első modern szerzői jogi törvény megszületésének háromszázadik évfordulóján nyílik meg. A kiállítás a szerzői és szomszédos jogok koncepcióját tárja fel, annak történetét, fejlődését és életünk számos területére gyakorolt hatását.

Az alkotók tisztelete mellett a kiállítás hangúlyozza a tájékoztató, oktatási és tudományos munkákhoz való hozzáférés fontosságát. A copyright vitákat a jogtulajdonosok védelmének kérdései uralják, akik gyakran nem maguk az alkotók; ezért a kiállítás alternatívákat mutat be a „minden jog fenntartva” megközelítéssel szemben. A fő üzenete az, hogy a copyright lényege az alkotók, a felhasználók és az újrafelhasználók jogai közötti egyensúly. Ma azonban ez az egyensúly megbomlott a szerzők és más jogtulajdonosok javára.

Az eredeti, merev copyright koncepciókat jelképező sötét alagútból a látogató egy „arénába” lép, ahol számos eszköz várja. Egyikük egy könyv-szkennelő gép, amelyet a látogatók üzemeltethetnek. A szervezők szándéka szerint a házi készítésű gépen szkennelt könyveket felajánlják a Magyar Elektronikus Könyvtárnak. A kiállítótéren átívelő 17 méter hosszú nyomtatvány a szerzői jogok fejlődésének kronológiáját mutatja be. A mai berendezések mellett azok az eszközök is láthatók, amelyek a közelmúltban segítették a szkennelést, a digitalizálást, a másolást. Tizenkét számítógép-installáció önálló internetes kiállításokat kínál; ezeket megtekintve a látogató benyomásokat kaphat a copyright-történet technikai oldaláról. A kiállításon végigsétálva a látogató megismerkedhet olyan copyright vonatkozású területekkel, mint a youtube, a wikipedia, a szabad felhasználás és a szellemi közvagyon, a szabad szoftver és a nyílt hozzáférés, a torrent oldalak és a Creative Commons stb. A látogatók a kiállítótérben aláírhatják a Szellemi Közvagyon Kiáltványát és a Barcelonai proklamáció az innovációért, a kreativitásért és a hozzáférheto tudásért című dokumentumot.

http://kopirajt300.blog.hu/

http://piratepad.net/burnstation-hu