KristofLab: High Level

2023. január 5. – január 28.
MegnyitóOpening: 2023. január 4. 18:00
MegnyitjaRemarks by: György Péter

A Derkovits-ösztöndíjas Szabó Kristóf – KristofLab Godot Laborban 2021-ben rendezett négy emeletes kiállításának folytatásaként született tárlaton a művész legújabb festményein viszi tovább az urbánus tájképek témáját. A derűs, idilli színekkel festett képeken töredékes, dekonstruált városképeket látunk, a háttérben, mint egy bálvány sejlenek fel a felhőkarcolók. Máshol a fenyegetettség színei és a pusztulás jelei már erőteljesebben jelennek meg.

A kiállítás címe pozitivitást sugall, hiszen a társadalmi fejlődés és az emberiség materiális jóllétének növekedése civilizációnk régi célja. Mégis, érezzük az áldozatokat, kompromisszumokat, melyeket a fejlett világ oltárán áldozunk. Magas szintre érni erőfeszítést igényel, ebből a szempontból az emberi teljesítmény egyik sikertörténete is lehetne, hogy a technológiai haladás az elmúlt fél évszázadban exponenciálisan növekedett. A gazdaság hatványozottan megtöbbszörözte magát, a termelési kapacitásaink az egekbe szöktek. Ezek fényében a társadalom elért egy magas szintet.

Ikarus is magasra szállt. Így múlik el a világ dicsősége?

A lassan melegített vízben a béka megfő, anélkül, hogy menekülne. Elértünk egy anyagi gazdagságot, a nyugati kultúra országainak lakóiként sohasem birtokoltunk még annyi vagyont és tárgyat, mint napjainkban.

A büszke bábeli torony összedőlt. Hány emeletet tehetünk még épületeinkre? Elértük már a ‘High Level’-t?