Magyar design 10+1 kisérlet

2021. november 3. – november 5.
MegnyitóOpening: 2021. november 2. 18:00
A Magyar design – 10+1 kísérlet című kiállítás az 1972-ben szintén a Fészek Galériában rendezett Magyar design (10 kísérlet) című tárlatra reflektál. Az 1972-ben Pohárnok Mihály által probléma felvetésképpen kezdeményezett kiállítás fókuszában a funkcionalizmus, a rendszerelvű tervezés, a gyárthatóság kérdései és a társadalmi igények tervezésben való figyelembevétele állt. A kiállítás szélesebb körben is közfigyelem tárgyává tette az iparművészet és a design helyzetét az 1970-es évek Magyarországán, és hatással volt a magyar design további alakulására is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy egyetemi kurzus keretében arra vállalkoztak, hogy ennek a magyar design történetének szempontjából meghatározó kiállításnak az elemzésén, értelmezésén keresztül a design mai helyzetén is elgondolkodjanak. Majd ötven évvel az eredeti kiállítás után a magyar design ismét helyet kap a Fészek Galériában.

Kiállításunk az eredeti tárlat alapelvének és tárgyainak ismertetése mellett az utóbbi évek designprojektjei közül válogat, amelyek a design mai szerepét hivatottak bemutatni. Válogatásunk célja olyan kortárs designprojektek felkutatása, amelyek egyaránt képesek az 1970-es években újító tervezői gondolkodás hatását, a jelenkor kihívásait és a design társadalmi szerepét tükrözni.

A kiállítás főkurátora Földi Eszter művészettörténész, a kiállítást rendezték a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designkurátori specializáció kurzus hallgatói, illetve tervezőszakos hallgatók: Albert Réka, Csernus Anna, Forgách Anna, Gyöngyösi Eszter, Kolontai Dóra, Kovács Anna Zsófia, Lukács Edit, Márkus Dorottya, Mozga Tímea, Őze Sándor, Vezendi Vanessza, Vékony Anna, Viski Noémi, Keresztesi Andrea Diána, Málnási Bence, Majnár Rebeka Anna, Mocselini Balázs.