MegállítĂł kő projekt

2021. szeptember 17. – október 13.
MegnyitóOpening: 2021. szeptember 16. 19:00
A Tomeishi kő a buddhizmusban jelként szolgál az út lezárására. Évszázadok óta használják japán kertekben, templomokban és a teaszertartás világában.

Többnyire egy közönséges ököl méretű kőből készül, amely mindenütt megtalálható, de egyetlen változtatással – a fekete kötél keresztkötésével egyértelműen megkülönböztetik a többitől. A fekete kötél új értelmet ad az egyszerű kőnek.

A spirituális tartalommal bíró megállítókő Husz Ágnes 2020-ban indított projektje alkalmával került ki először városi környezetbe, Tokió köztereire, egy AR alkalmazás segítségével és most megjelenik Budapest közterein is.

A japánok által jól ismert szimbólum értelmezése így kitágul. Egy kő, mely a gravitációnak ellentmondva a fejünk felett lebeg, körbejárja tereinket, figyel, mint egy drón, félelemkeltő, mint egy aszteroida, mely bármikor becsapódhat az életterünkbe.

Ugyanakkor a szivárvány színeit hordozó Tomeishi-re úgy is tekinthetünk, mint egy kincsesbugyorra, amibe a világmindenség emberiségének a reményeit gyűjtötte össze a művész, amelyre a jövőnket alapíthatjuk.