Meglepetés 1

2001. november 7. – november 30.
MegnyitóOpening: 2001. november 6. 18:00

Meglepetés
Kiállítás- és eseménysorozat három helyszínen


A reklámipar és a szórakoztató film műfajainak egyik kulcsfogalma a „fordulat”. A néző a megszokott narratíva illetve cselekmény során olyan elemmel találkozik, amely megváltoztatja az addigiakban kialakított képzetét a szereplőről, az eseményről vagy jelenetről. A meghökkentésnek ez a módja a figyelem fenntartásának eszköze, ami érdeklődésünk folyamatosságát is biztosítja az alkotás szemlélése során. A váratlan eltérés a megszokottól olyannyira alapeleme lett e műfajoknak, hogy gyakran némi csalódottsággal állunk fel a tévé vagy a mozivászon elől, ha nincs részünk meglepetésben.

A képzőművészet a huszadik század folyamán szintén gyakran élt a meghökkentés eszközével. Ennek célja legtöbbször a néző érzelmi állapotának befolyásolása volt, ami a klasszikus avantgárd idején provokatív szándékot is mutatott. A huszonegyedik század elejére azonban a művészeti irányzatok, a magasművészet és a popkultúra egymást átható elmozdulásai révén a helyzet alapvetően megváltozott.

A Meglepetés című kiállítássorozat kettős cél tűz ki maga elé. A fiatal német és magyar művészek párhuzamos törekvéseinek bemutatása mellett célja, hogy a művészet fogalmának mai alakulásáról, kiterjesztéséről beszéljen. Ennek eszköze a „meglepetés”, mely a megjelenés újszerű módjait mutatja miközben figyelmet gerjeszt. Nem titkolt szándékunk, hogy olyan bemutatókat állítsunk össze, amelyeken a művészi megnyilvánulások élményszerű befogadására nyílik alkalom.

A kiállítássorozat olyan innovatív, fiatal művészek munkáit mutatja be, akik elsősorban nem a képzőművészet megszokott formáinak használatára koncentrálnak, hanem a mű ereje, hatása, a kifejezés pontossága érdekében szokatlan módszereket vetnek be, kiterjesztik a megszokott műformákat, figyelmük a kontextusra is irányul. A magasművészet és a popkultúra eszköztára mellett a hétköznapi tapasztalatok tárházából is merítenek. Éppen ezért ezek a művek bárki számára, előzetes ismeretek nélkül is könnyen megközelíthetőek.

Ez az attitűd nemcsak a művészetről alkotott hagyományos fogalmainkat helyezik szokatlan megvilágításba, de a globalizáció kihívásainak hálójában vergődő intézményeket is számos kérdés elé állítja: Hogyan kommunikál egy galéria, egy múzeum a közönségével? Hogyan mutassunk be „média-technológiákat” használó műveket hagyományos kiállítási környezetben? Van-e alternatívája az exkluzív, drága áruként materializálódó műtárgynak? Hogyan változik a művészet szerepe és funkciója a huszonegyedik század realitásában?

A kiállítások a bemutatni kívánt művészi attitűd következtében nagyrészt erre az alkalomra készülő művekből állnak. A Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeumban megrendezésre kerülő eseményen pedig elsősorban a művészek személyes közreműködésével a helyszínen születő művek láthatóak.

Helyszínek:
Meglepetés  1: 2001. november 6 – 30, Stúdió Galéria, Budapest – kiállítás
Meglepetés  2: 2001. november 30 – 2002 január 17, Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros – kiállítás
Meglepetés 3 : 2001. december 4, 19 óra, Kortárs Művészeti Múzeum / Ludwig Múzeum, Budapest – élő események

Kurátor csoport:
Beöthy Balázs, Diana Baldon, Molnár Edit, Petrányi Zsolt

Az események a “Kelet – nyugati díván – művészidentitás a 21. században” c. rendezvénysorozat keretében kerülnek megrendezésre.