Metafizkus áthatolás egy zebrán

Történetek vadászatról, természetről

2021. szeptember 23. – november 21.
MegnyitóOpening: 2021. szeptember 22. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Kovács Zoltán
KurátorCurator: Fabényi Júlia
A Budapesten rendezendő Vadászati Világkiállítás alkalmából intézményünk saját gyűjteményi darabjaira támaszkodva, valamint kortárs művészek alkotásaiból rendez kiállítást a vadászat és természet témájában.

A vadászat tematikája évszázadokon keresztül jelentős fejezetet töltött be a művészettörténetben akár mitologikus, akár zsánerképek realista-idealizált megfogalmazásban. Az allegorikus megfogalmazástól a zsánerképekig, az apoteózistól az elmúlásra figyelmeztető csendéleteken keresztül a vadászat jelentése több volt mindig, mint a létfenntartáshoz szükséges örök, ősi aktus, a vad elejtése.

Az elejtett vad vagy a legyőzni vágyott, megszemélyesített ismeretlen, félig állati, félig emberi lények a vadászatot mint ember-állat, ember és természet örökérvényű harcát fogalmazták meg. A legnemesebb vad, a szarvas szinte valamennyi nép legendáriumában a csoda erejével ható lény, metaforája a természet örökérvényűségébe vetett hitnek.

A vadászat a mai napig betölti évezredes szerepét a létfenntartástól az arisztokratikus időkedvtelésig. Kiállításunk egyfajta keresztmetszetét szeretné annak nyújtani, hogyan gondolkodnak ma a művészek természet és vadászat kapcsolatáról.

A közel 30 művésztől kiállított munkák a kvázi reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be.

Kiállító művészek: Baksai József, Bondor Csilla, Bukta Imre, Dallos Ádám, Felix Droese, Gia Edzgveradze, Esterházy Marcell, Ferenczy Zsolt, Gerhes Gábor, Hopp-Halász Károly, Halász Péter Tamás, Frieder Heinze, Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter, Iski Kocsis Tibor, Kader Attia, Paul Kanzler, Karácsonyi László, Király András, Kovách Gergő, Losonczy István, Nagy Gabriella, Nagy Márta, A. R. Penck, Puklus Péter, ©wierkiewicz Róbert, Simonyi Emő, Szalay Péter, Szabó Dorottya, Szépfalvi Ágnes, Szilárdi Béla, Tranker Kata, Radenko Milak – Roman Uranjek, Várnagy Tibor, Lois Weinberger