Repeta

2020. november 4. – december 4.
MegnyitóOpening: 2020. november 3. 19:00
MegnyitjákRemarks by: Ujj Zsuzsi, Darvas Kristóf
Repeta címmel nyitjuk meg Ujj Zsuzsi sokadik kiállítását, de csak a másodikat itt helyben, a MissionArt Galériában. Talán innen a kiállítás címe, a Repeta, amely egy Csókolom dal címe is egyben és amely szövegének a szerzője persze szintén Ujj Zsuzsi.

Nyolc évvel ezelőtt, 2012 májusában nyílt az első kiállítás, amelyen jó húsz évvel az utolsó Zsuzsi képek megszületése után újra előkerültek a képek a fiókokból, szekrényekből, a garázsból, a fotók, kicsik és nagyok, dobozokban, mappákban és feltekerve hengerekben.

Reveláció volt az akkor, nagy boldogság, az újrafelfedezés nagy öröme ennyi és ilyen szuper, lenyűgöző kép láttán. A MissionArt szeret felfedezni ilyen régi de elfeledett, évtizedekig csendben nyugvó tárgyakat, műveket.

Az eltelt nyolc év alatt sok minden történt, Zsuzsi fotói betörtek a műtárgypiacra, sok magyar és külföldi magángyűjteményekbe került, jelentős művek a Ludwig Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe. A MissionArt kiállítás után pár hónappal, novemberben állították ki a Trónusos című képét a londoni Tate Modernben, az A Bigger Splash című kiállításon. A kiállítótérben csak néhány méter, a katalógusban pedig csak egy két oldal választotta el fotóját Andy Warhol vagy Cindy Sherman műveitől. Kár, hogy ez a nagy esemény szinte teljesen visszhangtalan maradt a magyar művészeti közéletben, de nem baj, szép lassan minden napvilágra kerül.

Zsuzsi fotóit – részben a nyugati műkereskedelmi mintának megfelelően – három ársávban áruljuk. Az elsőben és legdrágábban a korabeli nagyításokat, az úgynevezett vintage-okat 300.000.- és 1.500.000.- Ft között, mérettől és témától függően, mert itt a fotó tárgyjellege, ritkasága, vagy éppen egyedisége is fontos egy gyűjtemény számára.

A második ársávban a későbbi, 2018-tól készült új nagyításokat, ezek a vintage-okhoz hasonlóan analóg módon készült, ezüst zselatin papír nagyítások az eredeti negatívokról, tehát nincs az előállításukban digitális fázis, ezeket 100-300 ezer Ft között, jellemzően 10 db-ban limitálva (azonos méretben) szériánként.

A kisebb pénzű, de a művészeteket szerető közönségnek pedig lehetővé tesszük gicleé printek megvásárlását A/4-es és 70×50 cm-es méretekben 30-120 ezer Ft között. Fontos tudni, hogy az új nagyítások között lesznek majd olyan művek is, amelyekről még soha nem készült nagyítás, eddig csak a film negatívjában léteztek.