Vadászkirándulás

2007. április 26. – május 13.
MegnyitóOpening: 2007. április 25. 19:00
A kiállítás címe utalás a művészi attitűdre: az elmúlt években Berlin és Budapest között ingázó Komoróczky a várost járja, az interneten keres: élményre, helyzetekre, látványra „vadászik”, tárgyát hol kamerával, hol kalasnyikovval célozva meg.

A TELE (Le Samurai) című videó a berlini utcák teleobjektívvel „kilesett” apró történéseinek gyűjteménye. A pár perces vagy másodperces, nagyrészt vágatlan jelenetek szabadon követik egymást, kis történeteket rögtönözve a bolyongó „flaneur” képzeletében a hozzájuk rendelt címek és az érzékenyen, precízen illesztett zene segítségével. A mű címe Jean-Pierre Melville szamurájára, az Alain Delon által megformált párizsi bérgyilkosra utal.

A When Johnny Goes Marching Home felvételeit speciális „high-speed” (másodpercenként húszezer képet rögzítő) videokamera rögzítette. A videón, amelyeket Neil Young a Halott ember című filmhez készített zenéje kísér (innen a keresztnév a címben, a film főszereplőjétol, Johnny Depptől kölcsönözve), különböző gyümölcsöket és zöldségeket látunk azokban a pillanatokban, amikor egy töltény becsapódását követoen ezer darabra robbannak szét. Az alkalmazott technikának köszönhetően tehát az emberi szem számára érzékelhetetlen mikro-eseményeket figyelhetünk meg; a kissé életlen, lassított fekete fehér képsorok így a nézőben olyan látványokat idéznek fel, amelyek hasonlóak, de más közegben készültek: mélytengeri vagy a Holdon készült felvételeket.

A kiállításon látható lesz még a Hunter (Shiva-Dance) internetről gyűjtött ezer pornófelvétele negyven másodperc leforgása alatt, folyamatos, ritmikus mozgást idéző szövetté loopolva, illetve a Talált vers című kép.