If You Knew It, Why Didn’t You Do Something About It?

2024. október 18. – november 22.
MegnyitóOpening: 2024. október 17. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Kristina McLean

Gáldi Vinkó Andrea legújabb sorozatát a Hongkong-ban született, London és Athén közt ingázó képzőművész barátjával, Hin-nel, valamint hatéves kislányával, Danával készítette.

Hogyan beszéljünk gyermekeinknek a közelgő klímakatasztrófáról, a globális konfliktusokról és válságokról?

A mélyen személyes és megrendítő, fotóalapú művekből álló „If you knew it why didn’t you do something about it” sorozat alapvetően az éghajlat változásának és abból fakadó vészhelyzetének elfogadására mutat személyes alternatívákat, miközben egy anya és lánya közti különleges kommunikációt, alkotófolyamatot is bemutat.

Gáldi fotóit Hin és lánya felülrajzolással, szövegekkel, kollázsokkal egészítik ki, olyan dimenziókat adva a már létező műveknek, amelyektől azok több, globálisan is értelmezhető jelentés-rétegeket kapnak.

A gyerekrajzok őszinte gesztusai, a street art és a firka megjelenése, a ragasztott elemek jelenléte olyan feszültséget ad a munkáknak, mintha Gáldi már elfogadta volna, hogy az általa elképzelt biztonságos kép, vagyis az eredeti fotója, már csak illúzió lenne.

Ebben a világban már túl sok a külső tényező és valóban képtelen vágy az, hogy a gyerekeinket teljes biztonságban nevelhessük fel? Az éghajlati katasztrófa mellett ezek a művek a társadalmi közönyről, az apátiáról is szólnak, miközben azt is megmutatják, hogy milyen nevetni azon, ami lassan elnyel majd minket.

Az a dilemma, hogy egy lángoló világban vállaljunk-e gyermeket, nem csupán személyes küzdelem – ez a kollektív válságunk tükörképe. Hogyan teremtsünk életet, teremtsünk e egyáltalán, ha tudjuk, hogy az a káosz felé tart?