Neolux

2024. október 16. – november 5.
MegnyitóOpening: 2024. október 15. 19:00

Fényűzés és fényezés.

Konyhát kimeszelni, autó karosszériát fényezni, kerítést festeni döglött patkányért cserébe vagy éppen feszített vászonra olajfestéket kenni élvezet. A festészet önmagában konzisztens tevékenység, élvezeti cikket állít elő a maga élvezetes folyamatában.

A művészet fényűzés. Nem csak a művész és a műélvező tevékenysége, hanem a létrehozott eredmény is luxuscikk, akár a gyémánt.

Családi vonás nálunk a makacsság, édesapámról már gyerekkorában legendás anekdoták születtek. Magam inkább kevésbé feltűnően, befelé fordítottam a makacsságom energianyalábjait. A gyémánt szó a görög adamas – ból ered, mely azt jelenti „legyőzhetetlen”, „hajlíthatalan”. Az angolban az adamant hajthatatlant, eltántoríthatatlant jelent. A gyémánt a legkeményebb természetes anyag a Földön, semmi meg nem karcolhatja, csak önmaga, ezt a tulajdonságát a kristályszerkezetének köszönheti, hiszen amúgy színtiszta szén, akár a grafit. Sérthetetlen de nem elpusztíthatatlan, széthasítani, porrá törni, sőt elégetni is lehet.

Kincs, ami a fényt a világon a legszebben töri meg és tükrözi vissza. Ám megszerzésének ára van. Szindbád az utazó a gyémántokkal teli mérges kígyóktól hemzsegő völgyből lenyúzott véres birkára kapaszkodva sas karmaiban menekült meg, zsebeiben a világ legszebb és legnagyobb drágaköveivel. A gyémántbányák földi poklok, a véres gyémántok háborúkat éltetnek, az elátkozott híres gyémántok hajókat süllyesztenek el és balsorsot hoznak birtoklóik fejére.

Gyerekkori visszatérő rémálmom a kígyóktól hemzsegő talaj. A drágaköveket, a fény ragyogásának őrzőit jobb is lesz nem birtokolni. Inkább modellként figyelem őket. Hajthatatlanul, örökké makacsul maradok a festészet fényűzésénél.

Kovács Lola