3!!!

2013. június 10. – július 5.
MegnyitóOpening: 2013. június 7. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Oltai Kata
Szőke Gáspár azaz a Gazsi Rap Show Gazsija (http://szokegaspar.blogspot.hu/, https://soundcloud.com/gazsi-rap-show) és Juhász Balázs alias B Kund (http://bkund.blogspot.hu/, http://vimeo.com/halu) mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végeztek. A hagyományos festészeti tanulmányok után (illetve azokkal a mai napig kísérletezve) az underground kultúrából származó formanyelv és anyaghasználat felé vették az irányt. Munkáikban az optikai kísérletezés, a látás-érzékelés problematikájának feszegetése dominál, mindez harsány színekkel, gyakran a pixeltechnikára alapozva. A digitális képépítés manuális és gépi megoldásának problematikáját feszegető videókat, animációs filmeket is készítenek (http://soundcloud.com/squoter-2), paint alapú, szándékosan béta és infantilizált, a festést és szabadkezi rajzot imitáló technikával és programokkal.

Szőke Gáspár és Juhász Balázs nemrégiben az Ötkertben (Savfürdő) és a Kolorban (Ledmező) mutatták be –többedmagukkal- egyenest a falra festett, illetve Painttel és Flockdrawval (egy ingyenes, online rajzprogram, aminek segítségével egyszerre több ember rajzolhat egyazon időben ugyanazon a felületen) készült élőben-élesben folyamatolt, kaotikusba hajló, UV színekben pompázó rajzaikat, de találkozhattatok velük a margitszigeti WNDRLND-ben is, ráadásul a kArtonbeli kiállítást pár nappal előzte meg az Ő-Univerzum – Björd fatelepe című előadásuk a Mu Színházban.

Kemény György a hatvanas évek végén a magyar grafika egyik legfontosabb alakja volt, Munkácsy díjas grafikus, a magyar neoavantgárd plakát megteremtője. 77 éves elmúlt, de folyvást naprakész, a legfrissebb, a legújabb tendenciák izgatják, kísérletez, megújul. Harsány színű, meghökkentő és játékos, stilizált, pop stílusú plakátjairól és lemezborítóiról a legismertebb. Képeit, falrajzait, videomunkáit, installációit és performanszait is egyaránt groteszk, (szó)játékos, (ön)ironikus hangvételű konceptuális szemlélet jellemzi. 1999-ben rendezte életmű-kiállítását a Pécsi Galériában. Voltak „kaparós, cuppantós, lírai, franciás” képek, pop-artos erős kontúrú munkák, rotringtollas rajzok, volt a konzervdobozokból készült Konzervatív szék és az Utolsó vacsora, azután jött a számítógép és a pixelek – az országban az első között. Az elmúlt években digitális képeket készít, eleinte piktogramlényekkel népesítette be a fotókat, majd geometrikus formákat keresett és rajzolt be a képbe, újabban „zászlózza” a fotókat, festményeket, tájakat.

És hogy mi az, ami összeköt? A szín, szín, szín!

Itt a kArtonban kint lesznek Szőke Gáspár „klasszikus ” geometrikus, absztrakt színek és formák kontrasztjaira építő festményei, Marveles szuperhősös elrajzolt rajzai, painttel készült nyomatai, Juhász Balázs pixeles szőttesei, digitális rajzai, Kemény György legújabb zászlós munkái, valamint a közös többszörös: az egymás munkáiba „barmolások” eredményei. A megnyitón pedig „élő egyenesben” fognak rajzolni!