A nap sötét oldala

2024. június 28. – július 28.
MegnyitóOpening: 2024. június 27. 18:00

A nap sötét oldala című csoportos nyári kiállítás a közép-kelet-európai régió fiatal képzőművészeinek munkásságán keresztül korunk kétértelműségeit vizsgálja. A kiállított művek a tudás és a kihalás, a társadalmi disztópia és a képzelet, a valóság és a virtuális vágyakozás kapcsolatát; a változásban rejlő állandoságot; az elme idegenszerű földjeként felfogott testet; a poszthumán sci-fi, a miszticizmus és az éghajlatváltozás egymást metsző fogalmait járják körül.

Az irónia, a kísérteties és a sötét humor markáns jelenlétén keresztül a művek gyakran kritikus kommentárok formájában tárjánk elénk a kilátások, távlatok és valódi alternatívák híján lévő jelekonkori valóságunkat és válságainkat. Egyúttal kifejezik a nyárral kapcsolatos kortárs aggodalmaink ambivalenciáit is, hiszen az egykor könnyed és felhőtlen évszak mára az év kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárásával fenyegető időszakává vált.

Kiállító művészek: Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Cséfalvay András, Megan Dominescu, Ember Sári, Győri Andrea Éva, Klaudia Januško, Selma Selman, Süveges Rita, Üveges Mónika