Energia: újraelosztás és mértéktartás

Futures Európai Fotográfiai Platform

2023. október 15. – november 26.
MegnyitóOpening: 2023. október 13. 19:30
KurátorCurator: Mucsi Emese

Az Energia: újraelosztás és mértéktartás egy tematikus antológiaként működő csoportos kiállítás változatos megközelítésű projektjei a jelenkor egyik legégetőbb és legösszetettebb kérdéskörét, az energia témáját dolgozzák fel – egy olyan területet, amely napjainkban mindenkit személyesen és/vagy társadalmilag érint. A kiállítás a Futures Európai Fotográfiai Platform keretében készült művek válogatását, nyolc fiatal fotográfus több mint 80 munkáját mutatja be. A Capa Központ a húsz európai partnerből álló Futures hálózat egyetlen magyar képviselője.

Az Energia: újraelosztás és mértéktartás bármely fotósorozata és multimédia-installációja – a személyes történetektől a dokumentum- és szociofotókon át a narráció új formáit kereső, a fotográfia mint médium határain kalandozó művekig – mind önmagukban is megállnák a helyüket e sokrétű téma egy-egy sűrített esettanulmányaként. Míg egyes munkák azt mutatják be, milyen pusztításra képes az energia a háborúban és a kitermelőiparban (Tanja Engelberts (NL); Yana Kononova (UA)), mások létező megoldásokat vázolnak fel (Dávid Biró (HU); Umberto Diecinove (IT); Antonio Guerra(ES)), megint mások az ideális társállatkapcsolatra nyújtanak példát (Yana Wernicke (DE)), vagy a gyógyulásra helyezik a hangsúlyt (Hien Hoang (VE/DE)), s egy projekt azt demonstrálja, milyen nyomot hagytak a gyarmati idők és a kapitalista struktúrák a mai városokon, és miként válhat a jelenlét energiája az ellenállás eszközévé (Marta Pinto Machado (CV/PT)).

Alkotók: Biró Dávid (HU), Umberto Diecinove (IT), Tanja Engelberts (NL), Antonio Guerra (ES), Hien Hoang(VE/DE), Yana Kononova (UA), Marta Pinto Machado (CV/PT) és Yana Wernicke (DE)