Holnap

2019. március 30. – április 28.
MegnyitóOpening: 2019. március 29. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Fehér Dávid
Nemes Márton Holnap című kiállítása a társadalmat globális szinten érintő változásokra, a kialakuló hangulatingadozásokra adott festészeti metaforákat mutat be. Egyre kevesebbet élünk a jelenben, mindenünket a holnaptól való függés határozza meg. A holnap az, amiben bízunk, hogy szebb lesz, és amitől félünk is, mert nem tudjuk, mit hoz.

Jóléti társadalomban élünk, és mégis szenvedünk. Mindenünk megvan, és mégis azt érezzük, hogy semmink sincs. Egy lassan elfogyó illúzió, a boldogságba fojtott bánat, egyfajta színekben pompázó hanyatlás jelenik meg a munkákon.

A művész munkássága Londonba költözése óta erős fordulatot vett. A Chelsea College of Arts-on folytatott tanulmányai után több londoni galéria is dolgozni kezdett vele. Folyamatosan szerepel kiállításokon Európa-szerte, ez nagyon termékenyen hat festészetére.

Fő inspirációi az eszképizmus, rave és techno kultúra, vagy akár a londoni rendőrautók egyedi forma- és színvilága. Fényvisszaverő fóliák mellett lézervágás, hegesztett acélszerkezetek és számos más technika és anyag is beépült Nemes Márton festői praxisába.

A kiállítás az ide vezető utat kísérli meg bemutatni az elmúlt évek anyagából válogatva. Az egyetemi diplomamunkák és az első kiállítások kulcsművei mellett kimondottan erre a kiállításra készült új munkák is láthatóak a múzeumban.

A székesfehérvári Smohay János Alapítvány 2018-ban Nemes Mártonnak ítélte a Smohay-díjat.