János vitéz

2023. május 27. – június 30.
MegnyitóOpening: 2023. május 26. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Németh Gábor

 A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalmat teremt galériánk számára, hogy a zseniális életmű megidézése mellett a költő egy XX. századi tragikus sorsú műfordítójáról is megemlékezzünk.    

Dr. Birnfeld Sámuel rabbi, vallástanár 1944 májusában fejezi be Petőfi Sándor János vitézének héber nyelvre fordítását. Még ebben az évben, október 20-án a nyilasok elhurcolják pesti lakásából, először sáncásásra viszik, majd halálmenetben Ausztriába indítják. A hátizsákjában a Tanach-ot, Szerb Antal Magyar irodalomtörténetét és Petőfi héberfordításainak kéziratait viszi magával. A felixdorfi lágerben halt éhen december 28-án, 38 évesen. 

Birnfeld Petőfi költeményéhez színes illusztrációkat is készített. A kézirat és a grafikák szerencsére fennmaradtak, és másolataik bemutatásra kerülnek a 2B Galériában. És ezek a dokumentumok szolgálnak új kiállításunk kiinduló pontjául is: Roskó Gábor a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen megrajzolja a galéria terében. Az alkotás folyamatát május 22-e és május 24-e között, a helyszínen bárki nyomon követheti.