Krés

A bölcsődei gondozás múltjáról és jelenéről

2024. május 29. – június 20.
MegnyitóOpening: 2024. május 28. 18:00

„Reggel hat órakor, a szürke téli ködben fáradt, agyondolgozott munkásasszonyok csapata vonul végig a Józsefváros zegzugos uccáin. Mire a Nagytemplom uccába érnek, már tömegbe verődve folytatják útjukat. Egyik a karján viszi kis gyermekét, a másik a kezénél fogva vezeti. A »Krés« előtt megállnak és a kapuban elbúcsúznak a gyermekektől. (…) A szürke, csöndes épület az Első Pesti Bölcsőde háza, a »Krés«, ahogyan a józsefvárosiak nevezik, francia neve: La Créche után.” 
(„Ötvenéves a Nagytemplom uccai »krés« “ Tolnai Világlapja, 1928)

A bölcsőde az a hely, ahol szülők és gyermekeik először szétválnak; ezentúl az az intézmény, ahol a gyermekek társas élete kezdetét veszi. De gyakran kimarad, hogy a bölcsőde munkahely is, ahol a kisgyermeknevelők végzik azt a napjainkban már nélkülözhetetlenné vált feladatot, amelyet a nők tömeges munkába állása hívott életre. A bölcsőde ezért tükörképe annak a jövőnek is, amelyre vágyunk; hiszen nem csak a következő generációról gondoskodik, hanem egy társadalmi rendszert is kialakít.

A Krés egy kortárs művészeti kiállítás, amelynek kiindulópontja a Nagy Templom utca 3. alatt található Bölcsődei Múzeum, amely a magyar bölcsődék több mint 170 évét dolgozza fel, gazdag tárgyi gyűjteményén, diafilm- dokumentum- és könyvtárán keresztül. A múzeum látogatói a bölcsődei gondozás eszközeit, a gyermekjátékok történetét, a bölcsődei szakma kiemelkedő szereplőit ismerhetik meg az intézményben. 

Kiállító művészek:  Fátyol Viola, Kállay Eszter és Lődi Virág, Klenyánszki Csilla, Kovács Gyula A.

Kurátorok: Fábián Luca, Farkas Benedek, Fehér Virág, Hajdu Léna, Kovács Kinga
Konzulensek: Gadó Flóra, Szoboszlai János
A projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szak, harmadéves hallgatóinak diplomamunkája.