Lávatalaj

2023. szeptember 2. – október 22.
MegnyitóOpening: 2023. szeptember 1. 19:00
KurátorokCurators: Denis Kozerawski, Jen Kratochvil

Kiállító művészek: Hynek Alt, Petra Feriancová, Adrián Kriška, Marie Lukáčová, Martin Maeller, Ruth Novaczek, Anni Puolakka & Ellie Rae Hunter, P Staff, Iveta Schovancová

A Trafó Galéria legújabb kiállítása a Floor is Lava (a talaj láva) játéktól kölcsönözte címét, mely nálunk inkább a számítógépes játékok és valóságshow-adaptációk révén ismert. A játék lényege, hogy mivel a talaj lávává vált, ezért csak a földön lévő tárgyakra szabad lépni, a talajra lépés a játékos kizárásához vezet.

A játék szabályai szerint az állandóan ránk leselkedő veszélyeket úgy kerülhetjük el, ha folyamatosan egyik helyről a másikra ugrálunk – ez a stratégia, amellett, hogy a környezetünkkel való viszonyunk újrahangolására késztet bennünket, a konzervatív heteropatriarchális társadalmi berendezkedések és a kritikai feminista, queer diskurzusok között húzódó ellentétek metaforájaként is értelmezhető.

A látás, a létezés, az érzések és az egymáshoz való kapcsolódás hagyományos és megszilárdult rétegeinek kritikus dekonstrukciója és újraértékelése gyakran olyan, mintha forró láván lépkednénk, bármiféle pihenőpont vagy menekülőút nélkül.

A kiállításnak nem célja, hogy teljességében mutassa be a fenti témákat, főként azért, mert ez nem is lehetséges, hiszen ezek a tapasztalatok állandó változásban vannak, ily módon nem megragadhatóak vagy rögzíthetőek.

A kiállítás éppen ezért egy képlékeny mentális kép különféle részleteit villantja fel az öregedéssel, a haldoklással, a fájdalommal, az anyasággal, a nem normatív közösségekben való létezés lehetőségével és queereléssel (queering) kapcsolatos negatív berögződések tudatos elengedésével, valamint a végtelen fluiditás bizonytalanságának elfogadásával.

Denis Kozerawski & Jen Kratochvil