Női művészek – A korszak arcai

2024. május 30. – június 30.

A tárlat georgiai női művészek négy generációjának műveiből válogat. A kiállításon Elene Akhvlediani, Ketevan Magalashvili, Tamara Abakelia, Esma Oniani, Lia Shvelidze és Sophia Cherkezishvili alkotásai láthatóak. 

A kiállítás a huszadik századot és a jelenkort öleli fel: ennek kapcsán pedig az úgynevezett Tbiliszi Modernista Mozgalom, a szocialista realizmus, az enyhülés ideológiamentes művészete és a posztmodern művészet alkotásait mutatja be. 

A huszadik század első feléből datálódó, egy terembe összegyűjtött alkotásokat a „nő, mint a modernizáció és az emancipáció” szimbólumfogalma egyesíti. A kortárs művésznők alkotásaiból kialakított másik műcsoport a „nő, mint a művészet fő motívuma” összefogó téma köré épül. A kiállítás mindkét fogalom vonatkozásában a huszadik századi női alkotók által a képzőművészet terén létrehozott, általános trendeket jeleníti meg.

Mindkét mozgalom, a modernizmus és a posztmodernizmus, amely Georgiában a vasfüggöny évtizedei és a fiatal állam önrendelkezésének ezt követő nehéz időszaka ellenére fejlődött ki, a georgiai és az európai kultúra közötti jelentős összhangot igazolja.

A kiállítási tárgyak többsége a Georgiai Nemzeti Művészeti Múzeum és a Georgiai Nemzeti Galéria gyűjteményéből származik. A rendezvényt Georgia Kulturális és Sportminisztériuma szervezi a magyarországi Georgiai Nagykövetséggel, a Magyar Művészeti Akadémiával és a Pesti Vigadóval együttműködésben.