Örvénylés

Rozsda Endre jubileumi kiállítása

2023. május 26. – július 15.
MegnyitóOpening: 2023. május 25. 18:30

A magyar származású, életének jelentős részében Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre (1913, Mohács/H – 1999, Párizs/F) megkerülhetetlen szereplője a 20. századi képzőművészet történetének. Személyében a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik tagját tisztelhetjük, aki Párizsban bekerül André Breton és a szürrealisták zárt köreibe és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, többek között Kölnben, Münchenben vagy Párizsban. Művei számos múzeum gyűjteményét gazdagítják, melyek között ott a párizsi Centre Pompidou, a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, a Musée des Beaux-Arts de Dijon, a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea di Roma, a jeruzsálemi The Israel Museum, a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum is.

Rozsda Endre születésének 110. évfordulóján a Várfok Galéria egy nagyszabású ünnepi kiállítással kíván tisztelegni a művész emléke és lenyűgözően gazdag életműve előtt. Az alkalomra Párizsból érkezik egy sokszínű műtárgyegyüttes, melyet a magyar közönség most láthat először.

A művek megidézik Rozsda kaleidoszkópszerű, teret és időt magába olvasztó, ornamentális szövetstruktúraként megjelenő, sűrű motívumokkal átszőtt festészetét, valamint hangsúlyos szerepet kapnak az absztrakt formákat figuratív részletekkel (arcok, önarcképek) ötvöző festményei is a kiállításon. A kiállítási anyag magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel egészül ki.