Paradoxonometria

2024. május 30. – június 22.
MegnyitóOpening: 2024. május 29. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Sinkó István

Orosz István önálló grafikai lapjait, vonalhálós rajzait gyakran archaizáló formai elemek, művészettörténeti utalások, stílusidézetek, játékos önreflexiók, valamint anakronisztikus hatású, régi korokat idéző látványvilág jellemzi, több  munkáján jelennek meg természettudományos, főképp a geometria és az optika köréből választott témák.

Szívesen kísérletezik a téri illúziókeltés megjelenítésére kifejlesztett perspektivikus ábrázolás túlzásaival, valamint az anamorfózis technikájának megújításával. Műveivel a sík, a tér és az idő új és szokatlan megmutatását célozza meg. A kettős jelentésű munkák, optikai illúziók, geometriai paradoxonok és anamorfózisok elméletét – történetét és filozófiáját is kutatja.

Autonóm művészeti tevékenysége mellett alkalmazott grafikával, plakáttervezéssel, illusztrációval is foglalkozik, valamint animációsfilm-rendezőként is alkot. A Hegyvidék Galériában a művész paradox világokat, megépíthetetlen épületeket, lehetetlen tereket megjelenítő képeiből, geometrikus vagy építészeti jellegű rézkarcaiból, valamint térhatású, deszka-objektjeiből kerül bemutatásra egy válogatás.